Altılı Masa'nın bildirisinde terör ayrıntısı: PKK'nın adı yok
Altılı Masa'nın üzerinde uzlaşmaya vardığı "Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nin ayrıntıları işlemeye devam ediyoruz. 244 sayfalık metinde PKK'ya tek bir satır bile yer verilmedi. HDP'nin kapatma davasının sürdüğü kritik süreçte parti kapatmalarla ilgili bildiride bir madde yer aldı.
Altılı Masa'nın hazırladığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nin ayrıntıları belli olmaya devam ediyor. Terörle mücadele başlığının da yer aldığı 244 sayfalık bildiride PKK'nın adı bir satır da bile geçmedi.
Metinde, PKK'nın siyasi uzantısı olan HDP de unutulmadı. HDP'nin kapatma davasının sürdüğü kritik süreçte parti kapatmalarla ilgili bildiride bir madde yer aldı.
Kapatma durumundan önce ilgili partilere önce ihtarda bulunulması ön şartı getirileceği belirtildi.
Metinde, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin “odak olma şartını; belli fiillerin sürekli ve demokratik düzene ciddî tehlike oluşturması ve kararlılık içinde işlenmesi koşullarını içerecek" ifadesi yer aldı.
Ortak bildiriye siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında Meclis izninin zorunlu hale getirileceği de yazıldı.
Altılı Masa'nın hedef aldığı noktalardan biri de Kıbrıs oldu. Kıbrıs'ta iki devletli çözüm yerine, iki toplumun egemen siyasi eşitliği sağlamasının gözetileceği savunuldu.
Altılı Masa ortak bildirisinde Türkiye Varlık Fonu’nu da kapatacağını ilan etti.
Altılı Masa kadın politikasını ise 8 Mart'a sıkıştırdı. Kadının istihdamda yaşadığı sorunları çözmek yerine bildiride, 8 Dünya Kadınlar Gününde kamu ve özel sektörde çalışan kadınların idari izinli sayılmasının sağlanacağı ifade edildi.
Diğer yandan Altılı Masa'nın açıkladığı bildiride işçinin kırmızıçizgisi kıdem tazminatı da
hedef alındı. Bildiride tazminatın tartışmaya açılacağı yazıldı.
Ortak metinde, "Kıdem tazminatı sistemini sosyal taraflarla diyalog çerçevesinde gözden geçireceğiz" ifadelerine yer verildi.
Ayrıca yine bildiride Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın TCDD özelleştireceği belirtildi.
Bildiride, "Özel sektörün demiryolu taşımacılığına doğrudan tren ve dizi sahibi olarak girmesi için öngörülebilir, rekabetçi ve şeffaf bir piyasa düzeni kuracak, gerekli destek ve teşvikleri
sağlayacağız" denildi.
Altılı Masa'nın bildirisi bununla da kalmadı. Özelleştirme politikalarından ders çıkarmayan altılı masa, enerji sektöründe de özel sektörü yine devreye sokacağını ilan etti. Kritik öneme sahip enerji alanının tamamen devlet eliyle yürütülmesinin istenmesine karşılık ortak bildiride, özel sektör ve kamu arasında iş ve iş birliği alanlarından yararlanılacağı belirtildi.
Ankara ve Moskova iş birliğiyle temelleri atılan Akkuyu Nükleer Santral Projesi de Altılı Masa'nın hedefinde idi. Bildiride, projenin mevcut durumunun gözden geçirileceği belirtildi.
Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi