Altılı masada sular durulmuyor: Alevi aday tartışması yine başladı

6'lı masada sular durulmuyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasından sonra 6'lı masadaki bölünmeler gün yüzüne çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında "Alevi aday olmaz" tartışmaları başladı.

Altılı masada işler çıkmaza girdi. Aday belirleyememe sürecine bir de "Alevi aday olmaz" tartışmaları girdi.

ALEVİ ADAYA ORAL'DAN RET

İyi Parti Ankara Milletvekili İbrahim Oral alevi aday olmaz diyor. Oral daha önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Alevilik üzerinden yüklenmişti:

- (Kılıçdaroğlu'nun) alevi olması benim açımdan bir engel değil, çünkü ben tanıyorum. Ama Türk toplumu açısından, yani Sünni diyebileceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir. Bu bir oy verilmemesi gereken bir problemdir.

 Oral, aday profilinde Kılıçdaroğlu'nu değil başka bir ismin olması gerektiğini belirtiyor:

- Farklı bir isimle çıkılır. Türkiye'nin yüzde 65'i yüzde 70'i muhafazakar profil çiziyorsa, ona hitap edebilen, o kesimin rahatlıkla oy verebileceği bir insan tipi. Genel başkanlarımız bu profile uygun bir aday seçecektir ve onu Türk milletinin önüne koyacaklardır.

 ALEVİ ADAYLA SEÇİME GİRİLİR Mİ?

Gazeteci Levent Gültekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan dava üzerinden bir yazı kaleme aldı. Altlı masadaki adaylık sürecine değindi. Alevi bir adayla seçime girilmesinin mantık dışı olduğunu kaydetti:

- Ülke tarihinin en yoğun din ve milliyetçilik istismarını yapan otoriter bir İslamcı iktidarın karşısına Alevi inancına sahip bir aday çıkarmak, akılla, mantıkla, olağan akışla açıklanacak bir şey değil.Ülkenin kader seçimini mezhep ikilemine sokmak için ya deli olmak ya da işbirlikçi olmak gerekir.

Adaylık süreciyle ilgili de CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tan açıklama geldi. İmamoğlu'nun aday olması tartışmalarıyla ilgili senaryo vurgusu yaptı:

- Altılı masanın cumhurbaşkanı adayı nerelerde yazıldığı belli olmayan siyaset mühendisliği senaryoları ile hiçbir zaman belirlenmeyecektir.
kemal kılıçdaroğlu altılı masa ekrem imamoğlu levent gültekin faik öztrak