Çin'in gökyüzündeki devi: Y-20A

Çin'in Y-20A askeri nakliye uçağı, Salı günü güney Çin'in Guangdong Eyaleti'nin Zhuhai Şehrinde açılması planlanan 14. Çin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nda sergilenecek.

Y-20 nakliye uçağının yükseltilmiş bir versiyonu olan Y-20A, Çin tarafından kendi kendine geliştirildi. Yaklaşık 47 metre uzunluğunda ve beş katlı bir bina kadar yüksek.                                                   

Hava kargo uçağı, üst tek kanatlı ve alta monte edilmiş bir motor bölmesini kullanır. Kanatlar gövdenin üzerindedir ve kanat orta bölümü gövdeden geçmez, doğrudan gövdeye bağlıdır. Tasarım, kargo bölmesini büyütüyor ve motoru yerden uzak tutarak enkaz emme riskini azaltıyor ve uçağın çakıllı pistlerde bile normal şekilde kalkış ve iniş yapmasına izin veriyor.

Y-20A, maksimum 66 ton kargo kapasitesine sahip olmasını ve bir tank veya yüzlerce paraşütçü taşımasını sağlayan güçlü itiş gücüne sahip dört yerli turbofan motorla donatılmıştır.

Stratejik ve taktik askeri taşımacılığın yanı sıra muharebe dışı operasyonlar için de kullanılabilir. Ağustos ayında, Y-20A hava kargo gemileri, Pakistan'a 3.000 çadır da dahil olmak üzere sel yardım malzemeleri sağlamak için kullanıldı. Altı Y-20A uçuşu, Haziran ayında depremi vuran Afganistan'a üç gün boyunca 100 tondan fazla yardım malzemesi ulaştırdı ve Ocak ayında oradaki bir yanardağ patlamasının ardından iki uçuş, Tonga'ya 30 tondan fazla yiyecek, tatlı su ve çadır gönderdi. 

Bu yılki Zhuhai Airshow'a 43 ülke ve bölgeden 740'tan fazla şirket katılacak ve altı günlük etkinlikte 100'den fazla uçak sergilenecek.

çin uçak