Virüs salgınlarında tehlikeli yükseliş: Çocuk servisinde yatak kalmadı

Kış aylarıyla birlikte virüs salgınları da hızla arttı. Özellikle de çocuklarda… Hastanelerin çocuk servislerinde yatak sıkıntısı yaşanıyor. Uzmanlar, yetişkin servislerinden takviye ile çocuk yatak sayısının artırılmasını istiyor..

Havaların soğumasıyla birlikte virüs kaynaklı hastalıklarda hızlı bir artış yaşanıyor.

Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Çandır Köyü'ndeki bir okulda, gribal enfeksiyon vakalarının artması nedeniyle eğitime 5 gün süreyle ara verildi.

İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, son dönemde özellikle çocuklar arasında yayılan virüs salgının nedenlerini ve alınması gereken önlemleri Aydınlık’a anlattı.

“ÇOK CİDDİ AMA HENÜZ GRİP DEĞİL”

Prof. Dr. Somer, beklenen grip salgının henüz başlamamış olmasına rağmen virüs salgınlarında patlama yaşandığını belirtti:

- Bu sene farklı bir durumla karşı karşıyayız. ABD ve Avrupa’da da aynı durum söz konusu. Çok ciddi bir salgın söz konusu tüm dünyada ama bunun nedeni daha henüz grip değil, koronavirüs de değil, diğer virüsler. Bir RSV, iki adenovirüs var, bir de parainflüenza gibi diğer virüsler var. Bunlar çok ağır seyrediyor. Sorun, hasta sayısı, bu kadar çocuk hastayla baş etmek çok zor. Yatak sıkıntısı, aciller, yoğun bakımlar, servisler tıklım tıklım.

 “ÇAPA’DA GECE VAKALARI 200-300’E ÇIKTI”

Hastanelerde çocuk servislerinde yatak sıkıntısı çektiklerini söyleyen Prof. Dr. Somer, öncelikli taleplerinin çocuk yatak sayısının artırılması olduğunu vurguladı:

Kovid salgını sırasında çocuk yataklarını erişkinlere vermiştik. 2 bin hasta bakan merkezler var, şehir hastanelerinde, çocuk hastanelerinde gece 2 bin hasta bakılıyor. Çok yüksek rakamlar. Çapa’da her gün, gece görülen vaka sayısı 200-300’e çıktı, normalde 70-80 hasta olur. Hepsi yatış gerektiriyor ama ortam uygun değil.

 ‘GRİP AŞISI OL KALABALIKTA MASKE TAK’

Prof. Dr. Somer, virüslerden kaçınmak için vatandaşlara da tavsiyelerde bulundu. Grip için aşı öneren Somer, toplu ulaşım gibi kalabalık yerlerde maske takmanın önemine vurgu yaptı:

- Grip aşısı olmayanlar olsunlar. 6 aydan büyük bütün çocuklara yapılabilir. Yüzde 70 önlüyor, ağır hastalığı, hastaneye yatışı önlüyor. Metro, otobüs, alışveriş merkezleri gibi yerlerde maske takılmalı. Özellikle hasta kişilerin maske takması çok önemli. Kovid 19 nasıl bulaşıyorsa bunlar da aynı yolla bulaşıyor.

Prof. Dr. Ayper Somer, virüsün tespit edilmesi ve hastalığın doğru teşhis edilmesi için de test yaptırmanın önemli olduğunu belirtti.

hastane virüs salgını kış