Uzmanlar uyarıyor: Bebek mamasındaki tehlike!

Son zamanlarda gerçekleştirilen bir araştırma, marketlerde satılan bebek mamalarının çoğunun aşırı miktarda şeker ve tuz içerdiğini, bu durumun da Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) beslenme standartlarına uygun olmadığını gösterdi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Uzmanlar uyarıyor: Bebek mamasındaki tehlike!

Araştırma, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki on süpermarkette satılan 651 bebek mamasının yaklaşık %60'ının WHO'nun bebekler ve küçük çocuklar için belirlediği beslenme rehberine uymadığını ortaya koydu.

Nutrients dergisinde yayımlanan bu çalışmada, incelenen ürünlerin %70'inin WHO'nun belirlediği protein içeriği standartlarını, %25'inin ise kalori önerilerini karşılamadığı saptandı. Ayrıca, bebek mamalarının %20'sinde, önerilen tuz sınırının aşıldığı belirlendi. Kuzey Carolina Üniversitesi Chapel Hill Beslenme Bölümü'nden Dr. Elizabeth Dunford, bebek mamalarının %25'inde eklenmiş veya gizli tatlandırıcıların bulunduğunu ve %44'ünün toplam şeker içeriği bakımından WHO'nun önerilerini aştığını açıkladı.

Araştırmaya göre, son 13 yılda Amerika’da satılan hazır meyve pürelerinin satışları %900 artış gösterdi ve bu ürünler en hızlı büyüyen pazar segmentlerinden biri oldu.

Le Bonheur Çocuk Hastanesi'nden Dr. Mark Corkins, bu ürünlerin popülerliğinin, özellikle çalışan ebeveynler için pratikliği nedeniyle anlaşılır olduğunu belirtti. Ancak, Amerikan Pediatri Akademisi Beslenme Komitesi Başkanı olan Dr. Corkins, bu meyve pürelerinin çocukların çiğneme becerisini geliştirmeleri açısından endişe verici olduğunu, bu nedenle çocukların gerçek meyve tüketmeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Corkins, ayrıca bu pürelerin genellikle doğal olmadığını, gerçek meyvelerden çok daha tatlı olduğunu ve bu durumun çocukların sadece tatlı yiyecekleri sevmeyi öğrenmesine neden olduğunu ifade etti.

bebek maması tehlike