THY'den otizmli yolculara rapor şartı! Uzmanlar uygulamanın ayrımcılık olduğu görüşünde

THY, otizmli bireylerin uçakla seyahat edebilmesi için yeni şartlar getirdi. Otizmli kişiden "uçak ile seyahatinde sakınca yoktur ve refakatçi ile seyahat edebilir" ibaresini içeren bir doktor raporu istenecek. Uygulamaya tepki gecikmedi. Uzmanlar, uygulamanın bir ayrımcılık olduğu görüşünde...

Haber: Gizem Bahar

Türk Hava Yolları’nın otizmli kişiler için getirdiği şartlar tepki çekti. THY, otizmli yolculardan, uçuşa kabul edilmesi için "Uçak ile seyahatinde sakınca yoktur ve refakatçi ile seyahat edebilir" ibaresinin yer aldığı bir doktor raporu isteme kararı aldı.

Karara göre, tüm engelli grupları arasında bu zorunluluk sadece otizmli bireyler için geçerli olacak.

Özel Eğitim Öğretmeni Furkan Kaplan, raporlama durumunun çok büyük bir ayrımcılık olduğunu dile getirdi.

- Otizmin farkında olalım. Onların yanında olalım. Yani uçuşa 10 gün kala alınmış "Uçağa binmesinde bir sakınca yoktur." yazılı, ibareli bir rapor isteniyor ve bu şekilde de yine refakatçi ile binebilir deniyor ve bu kararın uygulanabilirliği noktasında ciddi sıkıntılar var.
- Uygulanabilirlik kısmında da bu karar yanlış, diyelim ki karar alındı, aile uygulamaya çalışıyor yani uçuşa 10 gün kala doktor randevusu bulmak gerekecek, aile bir de bu telaşın içine girecek. Doktor çocuğu 10-15 dakika görecek, orada kısa bir süre gözlemleyip "Uçabilir" ya da "Uçamaz" nasıl diyecek? Böyle bir boyutu da var işin. Öte yandan uçakta otizmli birey refakatçısı varsa nasıl bir sorun çıkarabilir?
- Ayrımcılık olarak tabii ki değerlendiriyoruz. Çünkü otizm farkındalık günü var. O günlerde tüm Türkiye'deki kuruluşlar, okullar otizmli bireylerin aslında bize ne kadar yakın olduğunu topluma ne kadar uyumlu olabileceğini göstermeye çalışıyoruz.

Furkan Kaplan, otizm konusunda da farkındalık uyarısı yaptı. Kaplan, "Sadece Özel günlerde reklamlarda sosyal faaliyetlerde değil. Gerçekten hayatın her alanında onların eğitim sürecinde farklı oyun oynarken otobüsle tramvayda metroda yolculuk yaparken otizmli bireylere karşı duyarlı olalım. Hem onların hem de ailelerinin hayatını kolaylaştıralım." dedi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

otizm türk hava yolları rapor