Tavuğun piştiğini nasıl anlarsınız? Gıda termometresi kullanımı ve diğer işaretler
Evde tavuk yapmak, hemen hemen her yemeğe protein ve harika bir lezzet katmanın kolay, sağlıklı ve çok yönlü bir yoludur. Tek sorun, tavuğun tamamen piştiğinden emin olmanız gerektiğidir, aksi takdirde o lezzetli tavuk göğsü dolması kötü bir gıda zehirlenmesi vakasına dönüşebilir.
BİLMENİZ GEREKENLER
· Tavuğunuzun en kalın kısmının en az 165 °F (74 °C) olduğunu kontrol etmek için dijital bir gıda termometresi kullanın. Bu, pişip pişmediğini anlamanın en iyi yoludur.
· Sert bir doku, tavuktan akan berrak veya beyazımsı meyve suları ve beyaz veya çok açık pembe bir iç et rengi gibi diğer pişme belirtilerini arayın.
· Kemikli parçalar için birkaç dakika fazladan pişirme süresi tanıyın. Tavuk donmuşsa, piştiğinden emin olmak için sıcaklığı düşürün ve pişirme süresini iki katına çıkarın.
TERMOMETRE NASIL KULLANILMALI?
Dijital bir et termometresi tercih edin. Dijital termometreler en doğru sıcaklık okumalarını sağlar, ancak analog bir termometre de size iyi bir yaklaşık değer verecektir. Tavuğunuzu pişirme süresinin sonuna doğru kontrol etmek için anında okunan bir dijital termometre seçin veya pişirme sırasında sıcaklığı sürekli olarak izlemek için bir dijital termometre tercih edin.
Dijital termometrenizin pillerinin bitmesi ihtimaline karşı yedek olarak analog bir termometre bulundurun
Termometrenizi 30 saniye boyunca buzlu suya sokarak kalibre edin. Büyük bir sürahiyi buz ve soğuk musluk suyu ile doldurun, ardından buz eşit olarak dağılana kadar karıştırın. Termometrenizi buzlu su sürahisine yerleştirin (tabana veya yanlara değmediğinden emin olun) ve 30 saniye bekleyin (veya sıcaklık okuması bir sayıya yerleşene kadar). Kalibre edilmiş bir termometre 32 °F (0 °C) değerini gösterecektir[3].
Analog termometreniz bozuksa, ters çevirin ve somunu pense ile çevirerek kadran göstergesini ayarlayın. Ardından, buzlu su sürahisinde tekrar test edin.
Dijital termometreler, ölçümler yanlışsa ayarlanamaz. Bunu düzeltmek için termometrenin kaç derece sapmalı olduğunu not edin, daha sonra bu sayıyı ekleyin veya çıkarın.
Örneğin, termometre 32 °F (0 °C) okuması gerekirken 38 °F (3 °C) gösteriyorsa, doğru sıcaklık için 6 derece çıkarın.
Tavuğun en kalın kısmını bulun. Tavuğun hangi bölgesinde daha fazla et olduğunu belirleyin, genellikle parçanın ortasına doğru. Bütün bir tavuk pişiriyorsanız, en kalın kısımlar göğüs veya but olacaktır. Sadece ince kısımların değil, tüm parçanın piştiğinden emin olmak için her zaman etin en kalın kısmının sıcaklığını test edin.
Termometreyi etin en kalın kısmına 30 saniye boyunca itin. Termometrenizi tavuğun yaklaşık 2 inç (5,1 cm) içine saplayın, termometrenin ucunun parçanın ortasına yakın durduğundan ve yağa veya kemiğe değmediğinden emin olun. Doğru bir sıcaklık okuması elde etmek için yaklaşık 30 saniye veya termometre değeriniz sabit hale gelene kadar bekleyin[5].
Tavuk (ve tüm kümes hayvanları) iç sıcaklığı 165 °F (74 °C) olana kadar pişirilmelidir. Koyu et bu sıcaklıkta yenebilir, ancak biraz daha sıcak olursa (175-190 °F (79-88 °C)) daha iyi bir dokuya sahip olabilir[6].
Tavuğunuz bu sıcaklığın üzerindeyse fazla pişmiş olabilir. Altındaysa, 165 °F'ye (74 °C) ulaşana kadar tekrar ateşe koyun.
Tavuk göğsü gibi ince bir tavuk parçanız varsa, termometreyi yanlamasına yerleştirin.
TERMOMETRE OLMADAN TAVUĞUN PİŞME DERECESİNİ KONTROL ETME
Sert olup olmadığını anlamak için tavuğu parmağınızla dürtün. Piştikçe tavuk nemini kaybeder ve sıkılaşır. Çiğ tavuk lastiksi veya sallantılı hissedilirken, pişmiş tavuk daha sıkı hissedilir ve dokunduğunuzda geri yaylanır. Tavuğunuzun sert ve pişmiş bir dokuya sahip olup olmadığını görmek için altında kemik olmayan kalın bir noktasını dürtün. Az pişmiş tavuk oldukça yoğun hissedilir veya ısırdığınızda bir "çıt" sesi çıkarır. Pişmiş tavuk daha lifli veya neredeyse lifli bir his verir ve görünür.
Pişmiş tavuğun nasıl bir his olduğunu anlamak için elinizi gevşek tutun ve orta parmağınızı başparmağınıza bastırın.
Tavuğunuzun içinde kemik varsa, tamamen pişmişse et oldukça kolay bir şekilde düşecektir.
Tavuğunuzdan berrak veya beyazımsı bir meyve suyu akıp akmadığına bakın. Tavuğunuzun piştiği tavada veya kapta biriken damlaları veya suyu kontrol edin. Berrak veya beyaz meyve suyu pişmiş bir tavuğu gösterirken, daha pembe bir sıvı tavuğunuzun daha fazla zamana ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Tavada hiç meyve suyu görmüyorsanız, etin en kalın kısmına küçük bir kesik atın ve ne renk meyve suyu aktığını görün.
Etin pişip pişmediğini test etmek için suyunun rengini kontrol etmek, diğer et türlerinde değil, sadece tavukta işe yarayan bir hiledir.
Tüm bu lezzetli damlaları dökmek yerine, tavuğunuzla birlikte servis etmek üzere sos yapmak için kullanmayı deneyin!
Tavuğunuzun boyutunun küçülüp küçülmediğini kontrol edin. Pişmemiş tavuk, pişirme işlemi sırasında akan veya buharlaşan çok fazla nem tutar. Et de pişerken küçülme eğilimindedir çünkü kas lifleri ısıtıldığında kasılır. Tavuğunuz tamamen piştiğinde, çiğken göründüğünden yaklaşık %25 daha küçük olacaktır.
Kesin büzülme miktarı, çiğ tavuk parçasının ne kadar neme ve yağa sahip olduğuna bağlıdır. Ekstra yağlı veya sulu parçalar yağsız kesimlere kıyasla daha fazla çekecektir.
Bir kesik atın ve tavuğun içinde beyazımsı bir et rengi olup olmadığına bakın. Tavuğunuzun en kalın kısmını dilimleyerek açın ve rengini kontrol edin; pişmiş tavuğun içi beyaz, çok açık pembe veya açık ten rengi olmalı, göze batan parlak pembe alanlar olmamalıdır. Eğer büyük pembe alanlar varsa, tavuğun daha fazla zamana ihtiyacı var demektir.
Tavuk tamamen piştiğinde bile hala hafif pembemsi bir renkte olabilir. Tavuğunuzun fazla pişmesini önlemek için biraz pembelik görürseniz her zaman et termometrenizle pişme derecesini teyit edin
ÖNERİLEN PİŞİRME SÜRESİNİN GEÇİP GEÇMEDİĞİNİ İKİ KEZ KONTROL EDİN
Tavuğunuzu tarifinizin önerdiği süre boyunca ateşte tutun (yanmadığı sürece ateşten alın). Eğer bir tarif kullanmayacaksanız, tahmini süre için tavuk pişirme süresi çizelgesiyle karşılaştırın. Örneğin, 350 °F'de (177 °C), kemiksiz göğüslerin çoğu 35-45 dakika pişerken, bütün, doldurulmamış tavuklar yaklaşık 1 saat 40 dakika kızarır.
Tavuğun iyice pişmesi için gereken tam sürenin pişirme sıcaklığına ve pişirilen parçaların boyutuna bağlı olduğunu unutmayın.
Kemikli tavuk parçalarının pişmesi kemiksiz kesimlere göre birkaç dakika daha uzun sürecektir.
Dondurulmuş tavuk pişiriyorsanız göğüs, but veya diğer parçalar için pişirme süresini iki katına çıkarın. Dondurulmuş bütün tavuklar için pişirme süresini %50 artırın.
Daha uzun pişirme süresi nedeniyle, yanmayı önlemek için sıcaklığınızı düşürün. Örneğin, normalde çözülmüş bir tavuğu 425 °F'de (218 °C) kızartıyorsanız, sıcaklığı 375 °F'ye (191 °C) ayarlayın.
Kaynak: wikihow.com, chicken.ca