Tatil yapacaklar dikkat! Lejyonella hastalığı sizi bulabilir
Her yıl seyahat eden binlerce kişi Lejyonella hastalığına yakalanıyor. Bu hastalık günümüzde özellikle turizm sektöründe ciddi sorunlara neden olabiliyor. Uzmanların hastalıkla ilgili uyarılarına kulak verelim.
Her yıl seyahat eden binlerce kişi Lejyonella hastalığına yakalanıyor. Bu hastalık günümüzde özellikle turizm sektöründe ciddi sorunlara neden olabiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
- Türkiye en çok turisti dün ya genelinde en çok ziyaret ettiği 5 ya da 6 ülkeden birisidir.Dolayısıyla turzim kaynaklı bir hastalık olan lejyonella hastalığın kontrolüne yönelik çalışmalarda güvenli turizm açısından önem taşımaktadır.
Lejyonella en sık, otel, tatil köyleri, kaplıcalar ve misafirhaneler gibi konaklama birimlerinden bulaşan bakteriyel bir seyahat enfeksiyonu.
- Bu bakteRi aslında sucul ortamlarda yaşıyor. Göllerde, akarsularda bulunabiliyor. Bu haliyle insanlarda sağlık sorunlarına yol açmıyor. Ancak su sistemlerine dahil olduğunda belli bir sıcaklık üzerinde ve sus siteminde akışkanlığın engellendiği bir yapı varsa orada hızlı bir şekilde çoğalabiliyor. Otellerin spa merkezleri olabilir. Kişilerin duş aldıkları ortamları olabilir. Bu ortamlarda suyun püskürtülmesi ile ortaya çıkan küçüksu kabarcıkları şeklinde lejyonella bakterisi havada bir süre bulunabiliyor. Solunum yollarında kişilerin akciğerlerinde zatüreye yol açabiliyor.
Lejyonella hastalığının belitileri neler, kimler risk grubunda ve sonrasında ne yapılmalı?
- Ateşle beraber öksürük, göğüs ağrısı, balgam gibi şikayetler olabilir. Konaklama tesisini ziyaret ettikten sonra kişilerde bu belitiler varsa hastaneye bu konaklama tesisi öyküsü ile beraber son 14 gün içerisinde başvurmaları durumunda kişilere buna yönelik tetkikler yapılabilir. Özellikle 50 yaş üstü sigara içicisi altta yatan başka bir hastalığı bulunan kişiler lejyonella açısından risk grubundadır.
Hastanelerde lejyoner bakterisi ile ilgili önlemler alınırken, otellerde su sistemleri için gerekli kontroller yapılmıyor. Halk Sağlığı uzmanı Dr. Deniz Akgün otellerdeki bu ihmale dikkat çekti.
Hastanelerimizde su sistemleri düzenli olarak lejyonella bakterileri açısından analiz ediliyor. Lejyonella bakterisinin varlığı durumunda sistemin temizlenmesi için bir takım önlemlerin alınması söz konusu oluyor. Ancak oteller için böyle bir çalışmanın yapılmadığını biliyoruz. Büyük su sistemlerinin olduğu otellerde leyonella bakterisinin kontrolü eğer pozitif ise su sisteminin lejyonella bakterisinden arındırılabilmesi için o otelde konaklamış olan kişilerde bakterinin tespit edilmesi lazım. )
Dr. Deniz Akgün, tatile gidecek olan vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları sıraladı.
- Otellerin lejyonella hastalığından korunmaya yönelik bir çalışma yapıp yapmadığını sorgulamaları önemlidir. O otel sus sisteminde bir lejyonella hastalığı var mı bunu kontrol ediyor mu ?Lejyonella bakterisinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaları sezon başında yapıyor mu? Kişilerin kalacakları otelleri bu açıdan sormaları bunların belgelerini talep etmeleri kendi sağlıkları açısından önem taşıyan bir konudur.
Dr. Akgün, yetkililerin Lejyonella hastalığının önlenmesine yönelik gerekli bakım ve planlı çalışmaların yapılmasının gereğini vurguladı.
-Lejyonella hastalığının konterolüne yönelik hasta tabanlı, vaka tabanlı çalışmanın yanısıra otellerde düzenli olarak su analizi ve otel su sitemlerinin lejyonella bakterisinden arındırılmasına yönelik çalışmalarıda planlamamız gündeme gelebilmelidir.