Tadına Aldanmayın Ömrünüzü Kısaltmayın! Bilmeden Kendimizi 10 Yıl Yaşlandırıyoruz!
Farkında olmadan tükettiğimiz bu besin hem kronik hastalıkları tetikliyor hem de ömrümüzden ömür alıyor. Tüketildikten sonra halsizlik ve yorgunluğa yol açan besine karşı uzmanlar uyarıyor. Tadına aldanmadan uzmanlara kulak verin. İşte o besin ve zararları...
Son yıllarda özellikle beyaz ekmek tüketimi oldukça azalmaya başladı. Karbonhidrat ağırlıklı besinlerin yerini de diyet tarifli besinler aldı.
Üç beyazın başında yer alan undan uzaklaşanlar, daha sağlıklı bir yaşam sürdüklerini dile getiriyorlar. Cilt güzelliği ve hızlı kilo vermek bunların başında geliyor.
HANGİ EKMEKLER SAĞLIKLIDIR?
Tam buğday ve çavdar ekmeğinin yanında tam buğday unundan yapılan ekmekler sağlıklıdır.
Ekmeğin yapı taşı olan un ve maya zamanla değişime uğradı. Değişenlerin yerini enerji ve katkı maddeleri aldı. Bu katkı maddeleri de bir çok hastalığa yol açıyor.
CİLT SORUNLARI
Ciltte oluşan aknelerin en büyük sebebi ekmekte bulunan glutendir. Vücut gluteni salgılayamaz, bu nedenle bağırsak hasarına da neden olur.
SİNDİRİM SORUNLARI
Gluten tüketmek indirim sorunlarını da beraberinde getiriyor.
TAM TAHILLI EKMEK TÜKETMEK
Günde 5-6 dilim tam tahıllı ekmek, günlük normu karşılamaya yetecek kadar lif sağlar. Meyve ve sebze yiyerek bu normu elde etmek istiyorsanız, 14 elma, 21 havuç, 25 domates veya yaklaşık 5 adet salatalık yemelisiniz.
BEYAZ EKMEK OBEZİTEYE YOL AÇIYOR
Ekmek tüketmeyi bırakanların %70'inden fazlası ilk 2 hafta içinde kilo vermeye başlıyor. Yenilen orta boy bir dilim ekmek 0,6 gram lif içerir ve diğer bileşenler vücut yağına dönüşür.
Hamur işlerinde bulunan nişasta ise vücutta glikoza dönüşür ve kısa süre içinde tekrardan acıkmanıza neden olur.
Aşırı miktarda rafine edilmiş beyaz un içeren ekmekler, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. İşte ekmek tüketiminin zararları:
YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKS:
Beyaz ekmek gibi rafine edilmiş undan yapılan ekmekler, yüksek glisemik indekse sahip olabilir. Bu, kan şekerinin hızla yükselip düşmesine neden olabilir, bu da enerji dalgalanmalarına ve açlık hissinin hızla geri gelmesine yol açabilir.
ŞEKER VE YAĞ İÇERİĞİ:
Bazı ekmek türleri, özellikle hazır marketlerde satılan paketlenmiş ekmekler, yüksek miktarda şeker ve katı yağ içerebilir. Bu da kalori alımını artırabilir ve kilo kontrolü üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
GLUTEN HASSASİYETİ VE ÇÖLYAK HASTALIĞI:
Buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içindeki gluten, bazı insanlar için bir sorun olabilir. Gluten ve çölyak hastalığı olan bireyler, gluten içeren ekmekleri tüketmeleri durumunda sindirim problemleri ve diğer sağlık sorunları yaşayabilirler.
HER DİYETTE TÜKETİLMEZ
Bazı diyetler, özellikle düşük karbonhidrat içeren diyetler, ekmek tüketimini sınırlayabilir veya ortadan kaldırabilir. Bu tür diyetlere uyan bireyler için ekmek tüketimi kısıtlanabilir.