Sıcak havalarda klima tehlikesi: Akciğer hastalıkları ve komaya yol açabilir!

Sıcak yaz aylarında bulunan ortamın ısısını düşürmek için kullandığımız klimalar, solunum yoluyla çok ciddi hastalıklara yol açıyor .Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yöneticisi Dr. Yusuf Başak konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Haber Merkezi Haber Merkezi

Sıcak yaz aylarında bulunan ortamın ısısını düşürmek için kullandığımız klimalar, solunum yoluyla çok ciddi hastalıklara yol açıyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yöneticisi Dr. Yusuf Başak, hastalıklar konusunda ortaya çıkabilecek akciğer hastalıklarının insanları komaya kadar götürebileceğini dile getirdi:

''Halk arasında klima hastalığı olarak bilinen lejyoner hastalığı bir çeşit akciğer enfeksiyonudur. Lejyoner hastalığı kişiden kişiye temas yoluyla bulaşmaz, çoğu insan bakterileri solunum yoluyla alır. Ev tesisat sistemleri yoluyla kapmak mümkün olsa da bakteri genellikle oteller, hastaneler ve ofisler gibi toplumsal alanlarda bulunur. Ortamlarda bulunan klimaların eğer hijyeni ve temiziiği iyi yapılmazsa lejyonelle adı verilen bir bakteri üretmektedir. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde ilk olarak üst solunum hastalığı olarak kendini gösterir. Tedavi edilmediğinde de akciğere yerleşerek zatüreye sebep olabilir."

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dr. Yusuf Başak, klimalı ortamda uzun süre bulunan kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi verdi:

"Lejyoner hastalığı belirtileri ateş,halsizlik,eklem ağrısı, geçmeyen kuru öksürük ve balgam çıkarmada zorluktur.özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar dikkat etmeli.Nezle ve grip solunum hastalıkları gibi belirti veren klima hastalığı çok kısa bir sürede alt solunum yollarını tutarak akciğer de iltihaplanmaya neden olabilir."

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

klima hastalık yaz sıcakları