Sarımsağın faydaları neler?
Halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Gerek sağlık gerek yemeklere tat vermesi için kullanılan sarımsağın antibakteriyel özelliği bulunur.
Soğanlı bitki türlerinden olan sarımsağı sabahları bir diş yutmanın insan sağlı açısından faydaları çoktur. Sarımsağın çiğ olarak yutulması antibiyotik özelliğinin çıkmasını sağlar. Keskin kokusu bulunan sarımsağın cinselliğe, saça, tırnaklara faydaları çoktur.
SARIMSAKTA; A, B1 ve C VİTAMİNLERİ BULUNUYOR
Soğansı bitkiler grubunda yer alan sarımsağı ilk olarak Mısırlılar tedavi amaçlı kullanmıştır. Sarımsağın içeriğinde % 84.09 su, % 13.38 organik madde, %1.53 inorganik madde bulunmaktadır. 33 çeşit kükürt bileşiği olan sarımsak; çinko, germanyum, A, B1 ve C vitaminleri içermektedir.
SARIMSAĞIN FAYDALARI
• İçerisinde bulunan allisin sayesinde mantar oluşumunu engeller,
• Yaşlanma üzerinde geciktirici etkiye sahiptir,
• Mantar oluşumunu engellemesi sayesinde akne tedavisinde kullanılır,
• Damar tıkanıklığının önüne geçer.
• Barındırdığı antioksidanlar sayesine cildin genç kalmasını sağlar,
• Selenyum mineralleri sayesinde kanserle savaşır.
• Salisilat içerdiği için sağlıklı bir kan dolaşımı sağlar,
• Tırnak sararmalarını geçirmede etilidir,
• Tansiyonu düzenler, kalp ritmini rahatlatır,
• Saç dökülmelerine karşı doğal bir ilaçtır.
• Dolaşım sistemini rahatlatır,
• İçeriğinde bulunan vitaminlerle grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılır,
• Balgam söktürücü etkisiyle öksürüğe iyi gelir,
• Antifungal etkisiyle vücudu virüslere karşı koruyor.
SARIMSAK YUTMAK NEYE İYİ GELİR?
• Bağırsak kurtlarını yok eder. Sindirimin daha kolay şekilde gerçekleşmesini sağlar.
• Kan akışının daha iyi gerçekleşmesini destekler.
• Düzenli şekilde her gün sarımsak yutmak, kanser sorununun oluşmasını engeller. Aynı zamanda sarımsak yutmanın faydası, bağışıklık sistemini
güçlendirmesidir.
• Yaraları hızlıca iyileştirir
• Kolesterolü engeller
• Enfeksiyonla etkili şekilde mücadele eder.
SARIMSAK, KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Akciğer kanseri konusunda Çin’de yapılar iki araştırma dikkat çekmektedir. Hem sarımsak hem de yeşilçay bu nedenle bu kanser türünde koruyucu faktörler olarak ön plana çıkmaktadır. Bilim adamları sarımsak ve yeşil çayın, tipik akciğer kanseri risk faktörlerinin (sigara içmek, kızarmış yiyecekler yemek vb.) etkisini azalttığını öne sürmektedir.
Kullanıma hazır hale getirilen sarımsak preparatları, prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Prostat kanserine olumlu etkileri, anti-enflamatuar, antioksidan ve genel kanseri inhibe edici etkileri ön plana çıkmaktadır.
Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilmektedir.
Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler düzenli olarak fazla olmamak şartıyla sarımsak tüketebilir. Ancak, sarımsak kan inceltici ilaçların etkisini artırabilir.
GÜNLÜK SARIMSAK TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?
Hem besin değerleri hem de içeriği açısında günlük sarımsak tüketimi belli bir miktarda olmalıdır. Ek bir hastalığınız varsa kesinlikle bir uzman hekimden görüş alınmalıdır. Sağlıklı bir birey günde 2 diş çiğ sarımsak yenilebilir.