Prof. Dr. Canan Karatay uyardı: soğanı her öğün tüketin ancak sakın kavurmayın! Çiğ soğanın faydaları nelerdir?
Klasik bir yemeğe soğanları kavurarak mı başlıyorsunuz? Canan Karatay'a göre hata yapıyorsunuz! Prof. Dr. Canan Karatay uyardı: soğanı her öğün tüketin ancak sakın kavurmayın! Çiğ soğanın faydaları nelerdir?
Ünlü doktor Canan Karatay, soğanın genellikle çiğ olarak tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Yemeklerde sıklıkla kullanılan soğanın kavrulduğunda tüm vitaminlerini kaybettiğini ve vücuda ciddi zararlar verebileceğini belirten Karatay, özellikle ev hanımlarını bu konuda uyarıyor.
Soğanı yağda kavurmanın, sağlığınıza verilebilecek en büyük zararlardan biri olduğunu belirten Karatay, bu işlem sırasında yağ ile birlikte kanserojen maddelerin oluşabileceğine dikkat çekiyor. Bu nedenle, soğanı mutlaka çiğ olarak tüketmek daha sağlıklı bir seçenektir. Peki, soğanın sağlığımıza faydaları nelerdir?
Çiğ soğanın faydaları nelerdir?
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Soğan, düşük kalori içerirken zengin vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek mikroplarla savaşmaya yardımcı olur.
Aynı zamanda, kolajen üretimine, hücre yenilenmesine ve demir emilimine katkı sağlar. Özellikle yaz aylarında, domates, salatalık, biber, maydanoz, nane ve soğanla yapılan salatalar bağışıklık sistemini destekler ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Hücreleri Yeniler: İçerdiği C vitamini sayesinde, soğan hücreleri serbest radikaller olarak adlandırılan moleküllerin neden olduğu hasarlardan korur. Aynı zamanda B9 ve B6 vitaminleri gibi B vitaminleri bakımından zengin olan soğan, metabolizmanın düzenlenmesine, alyuvarların üretilmesine ve sinir sistemi için önemlidir.
Kalp Hastalığı Riskini Azaltır: Soğan, antioksidanlar ve vücuttaki inflamasyonla savaşan bileşikler içerir, bu da trigliserid seviyelerini düşürüp kolesterolü düzenler. Bu sayede kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. İçeriğindeki bileşenler ayrıca yüksek kan basıncını düzenler ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların önüne geçmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, idrar söktürücü özelliği ile toksinlerin vücuttan atılmasına ve kanın temizlenmesine katkıda bulunur.
Antioksidan Deposudur: Antioksidanlar, kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıkların engellenmesine yardımcı olan bileşiklerdir. Soğan, antioksidanlar bakımından oldukça zengindir ve 25 farklı çeşit flavonoid ve antioksidan içerir. Ayrıca, kırmızı soğanda bulunan antosiyaninler, kalp hastalıkları, kanser ve diyabet riskini azaltıcı etkilere sahiptir.
Araştırmalar, soğan ve sarımsak tüketen kişilerin, bazı kanser türlerine yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir.