Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de yok: Prof. Dr. Özlü'den kritik bilgiler

İçimizi ferahlatan açıklama Prof. Dr. Tevfik Özlü'den geldi. Paniğe, telaşa gerek yok. Maymun Çiçeği virüsünde ölüm oranı çok düşük. Tedavisi mümkün. Küresel bir pandemiyle de karşı karşıya değiliz. Uzmanı Özlü, bu virüsün nasıl bulaştığını belirtilerini ve tedavi yöntemini anlattı...

Haber Merkezi Haber Merkezi
Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de yok: Prof. Dr. Özlü'den kritik bilgiler

İçimizi ferahlatan açıklama Prof. Dr. Tevfik Özlü'den geldi. Paniğe, telaşa gerek yok. Maymun Çiçeği virüsünde ölüm oranı çok düşük. Tedavisi mümkün. Küresel bir pandemiyle de karşı karşıya değiliz.

Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de yok: Prof. Dr. Özlü'den kritik bilgiler - Resim : 1

Göğüs hastalıkları uzmanı Tevfik Özlü, bu virüsün nasıl bulaştığını belirtilerini ve tedavi yöntemini anlattı:

"Pandemiye dönüşmesi konusunda gerçeklik yok. Maymun çiçeği virüsü Afrika sınırlarını aştı, diğer ülkelerde de görülmeye başladı."

Peki korkmaya gerek var mı, bu hastalığa karşı ne yapılmalı?

"Telaşa paniğe gerek yok dikkatli olalım bulaşıcı hastalık. Yeni bir virüs değil. 1970'lerden beri insanlarda hastalığa neden oluyor. Orta Afrika ve Batı Afrika varyantı olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Çoğu zaman şifayla sonuçlanıyor ağrı kesici ateş düşürücü destek takviyeler veriliyor. Ölümcül bir hastalık değil."

 Ateş, baş ağırsı, eklem ağrısı, halsizlik, ciltte döküntülere ve bezelerde şişmelere neden oluyor. Türkiye'de şu an vaka yok. En son 2022 yılında vaka görülmüştü. Prof. Dr. Tevfik Özlü virüs hakkında Ulusal Kanal'a konuştu.

"Korkmaya gerek yok ancak uçakların, toplu taşımaların her seyahatten sonra dezenfekte edilmesi gerekiyor. Hastanın temas ettiği havlu çarşaf sıkıntılı. Toplu taşımada geçebilir. Çiçek aşısı olanlarsa şanslı. Bu aşı virüse karşı yüzde 85 koruma sağlıyor"

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

maymun çiçeği virüsü Uzman