Acil Durum Komitesi'nden Maymun Çiceği için toplantı
DSÖ Genel Direktörü, Uluslararası Sağlık Tüzüğü (2005) (UST) Acil Durum Komitesi'nin çok ülkeli maymun çiçeği (mpox) salgınıyla ilgili olarak raporunu iletti.
Acil Durum Komitesi, çok ülkeli Maymun Çiceği (mpox) salgınına karşı küresel müdahalede kaydedilen ilerlemeyi ve son toplantıdan bu yana bildirilen vaka sayısındaki daha fazla düşüşü kabul etmiştir. Komite, bir önceki raporlama dönemine kıyasla bildirilen vaka sayısında önemli bir düşüş olduğunu ve hastalığın ciddiyetinde ve klinik görünümünde herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetti.
Komite, bazı ülkelerdeki bulaşma şekilleri, bildirilen bazı verilerin kalitesizliği ve mpox'un düzenli olarak görüldüğü Afrika ülkelerinde etkili karşı önlemlerin eksikliğinin devam etmesi gibi hastalıkla ilgili belirsizliklerin devam ettiğini kabul etti.
Ancak Komite, bunların uzun vadeli zorluklar olduğunu ve uluslararası önem arz eden bir halk sağlığı acil durumunun (PHEIC) doğasında bulunan acil durum önlemlerinden ziyade, mpox'un yarattığı halk sağlığı risklerini yönetmek için uzun vadeli bir stratejiye geçişte sürdürülebilir çabalarla daha iyi ele alınabileceğini ifade etti.
Komite, insandan insana bulaşmanın uzun vadede ortadan kaldırılması için gözetim, kontrol tedbirleri ve araştırmaların sürdürülmesi için gerekli mali ve teknik desteğin sağlanması ve mümkün olan yerlerde zoonotik bulaşmaların azaltılması amacıyla uzun vadeli ortaklıkların gerekliliğini vurguladı.
HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da dahil olmak üzere ulusal gözetim ve kontrol programlarına mpox önleme, hazırlık ve müdahalenin entegrasyonu, bu uzun vadeli geçişin önemli bir unsuru olarak yinelendi. Komite özellikle, çok ülkeli mpox salgınının kontrolünde elde edilen kazanımların büyük ölçüde dış finansman desteği olmadan elde edildiğini ve bu tür bir destek sağlanmadığı sürece uzun vadeli kontrol ve eliminasyonun mümkün olmadığını kaydetti.
HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da dahil olmak üzere ulusal gözetim ve kontrol programlarına mpox önleme, hazırlık ve müdahalenin entegrasyonu, bu uzun vadeli geçişin önemli bir unsuru olarak yinelendi. Komite özellikle, çok ülkeli mpox salgınının kontrolünde elde edilen kazanımların büyük ölçüde dış finansman desteği olmadan elde edildiğini ve bu tür bir destek sağlanmadığı sürece uzun vadeli kontrol ve eliminasyonun mümkün olmadığını kaydetti.
Bu sürdürülebilir yatırımlar uzun vadede para ve hayat tasarrufu sağlayacak ve mpox'un küresel olarak yeniden ortaya çıkma riskini ve virüsün dolaşabileceği yeni alanlarda ortaya çıkabilecek ters zoonoz riskini azaltacaktır.
DSÖ Genel Direktörü, tavsiyeleri için başkan, üyeler ve danışmanlara şükranlarını sunarak ve aşağıdaki toplantı tutanaklarında ayrıntılı olarak açıklanan nedenlerle olayın artık bir PHEIC teşkil etmediği yönündeki bu tavsiyeye bulundu ve bu belgenin sonunda sunulan geçiş dönemi için revize edilmiş geçici tavsiyeleri yayındı.
UST ACİL DURUM KOMİTESİ'NİN BEŞİNCİ TOPLANTISININ TUTANAKLARI
Çok ülkeli maymun çiceği salgınına ilişkin UST Acil Durum Komitesi'nin beşinci toplantısı, başkan ve başkan yardımcısı'nın İsviçre'nin Cenevre kentindeki DSÖ merkezinde hazır bulunmasıyla video konferans yoluyla gerçekleştirildi. Toplantıya on beş üyeden on biri ve komitenin dokuz danışmanından beşi katılmıştır.
%90 daha az vakanın rapor edilmesiyle küresel çapta vakalarda sürekli bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Genel Direktör ayrıca, küresel olarak bir düşüş eğilimi olsa da, virüsün belirli topluluklarda bulaşmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca ülkelerin gözetim ve müdahale kapasitelerini korumalarının ve gelecekteki salgınları ele almak için mpox önleme ve bakımını mevcut ulusal sağlık programlarına entegre etmeye devam etmelerinin önemini vurguladı.
Komitenin çalışmaları ile ilgili gizlilik görevlerinin yanı sıra, algılanan veya doğrudan bir çıkar çatışmasına yol açabilecek kişisel, mesleki, mali, entelektüel veya ticari nitelikteki çıkarları zamanında DSÖ'ye ifşa etme konusundaki bireysel sorumluluklarını hatırlattı.
Toplantı, Acil Durum Komitesi Başkanı Dr. Jean-Marie Okwo-Bele'ye devredildi ve Okwo-Bele toplantının amaçlarını açıkladı: - DSÖ Genel Direktörüne çok ülkeli mpox salgınının bir PHEIC oluşturmaya devam edip etmediği konusunda görüş bildirmek ve eğer öyleyse, taraf devletlere önerilen geçici tavsiyeleri gözden geçirmek.
Komite, son toplantıdan bu yana vaka ve ölüm sayısının azaltılmasında devam eden ilerlemeyi ve demografik özellikler ile klinik belirtilerin ciddiyetinde önemli bir değişiklik olmadığını, ölümlere ve ciddiyete katkıda bulunan başlıca faktörlerin tedavi edilmemiş HIV enfeksiyonları ve immünosupresyonla ilişkili olmaya devam ettiğini kabul etti.
Bununla birlikte Komite, enfeksiyon veya aşılamayı takiben bağışıklığın süresi, tamamen aşılanmış kişilerde atılım enfeksiyonları ve yeniden enfeksiyon vakaları; aşının etkinliği hakkında yetersiz kanıt; ve özellikle hastalığın düzenli olarak görüldüğü ülkelerde verilerin kalitesizliği ve vakaların DSÖ'ye bildirilmesindeki tutarsızlık dahil olmak üzere bazı endişeleri kabul etmiştir.
Komite, Afrika'da çiçek hastalığı ile ilgili bilgi eksikliklerinin devam ettiğini, birçok düşük gelirli ülkede aşılara, ilaçlara ve teşhis test kapasitelerine erişimin olmamasını ifade etti. Afrika'da tekrarlayan zoonotik bulaşma ve marjinal gruplara yönelik yetersiz destek de dahil olmak üzere, tüm ülkelerin ihtiyaç duydukları desteği almamaları veya çiçek hastalığına müdahale edecek yapılara veya sistemlere sahip olmamaları konusundaki endişelerini dile getirmiştir.
Kaynak: who.int