Kış Aylarında Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin! İlk Olarak Zerdeçal ve Karabiber Tüketmekle Başlayın
Kış aylarında farenjit ve larenjit gibi hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekmektedir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Bengi'de bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirecek için 10 kuralı açıkladı.
1) BALKABAĞI
Balkabağının içerisinde yüksek beta ve karoten bulunmaktadır. Bu da vücudumuzda bulunan oksidatif stresini azaltmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Balkabağını ister yemek olarak ister tatlı olarak tüketebilirsiniz. Az şeker kullanarak yapacağınız balkabağı tatlısında, yüksek lif ve düşük kalori içeriğiyle sağlıklı bir tatlı olur. Tabii ki tatlıyı yerken porsiyonlara da dikkat etmelisiniz. Balkabağı tatlınızsın üzerine ceviz ve ceviz ekleyebilirsiniz. Balkabağı aynı zamanda kan şekerini de dengeler.
2) BALLI ÇAY
Kış aylarında bitli çaylar bir numaralı kurtarıcımızdır. Ihlamur çayı, kuşburnu çayı, ada çayı, zencefil çayı ve yeşil çay yüksek antioksidan kapasiteleriyle vücut direncimizi arttırarak gribal enfeksiyonlardan korunmamıza katkı sağlayabiliyor. Araştırmalara göre bitki çaylarına eklenen bal, antioksidan kapasitesini ve fenolik madde içeriklerini arttırıyor. Antioksidan, yeşil çayda 4 kata, ıhlamurda ise 60 kata çıkıyor. Ilık çayınıza bir tatlı kaşığı bal eklemeniz yeterli olacaktır.
3) ZERDEÇAL VE KARABİBER
Zerdeçal A, C ve E vitamininden, B grubu vitaminlerinden ve beta karotenden zengin bir baharattır. Zerdeçalın içinde bulunan kurkumin ise iltihaplanmayı azaltır. Sağlıklı bir yetişkin çorbalara, yemeklere ve yoğurda, gün içinde 1-2 kaşık zerdeçal ve karabiber eklerse bağışıklık sistemi güçlenir ve enfeksiyonlardan korunmaya katkı sağlar.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Bengi, “Zerdeçalı yemeklere özellikle karabiberle birlikte eklemenizde fayda var. Zira karabiberde yer alan piperin zerdeçalda bulunan kurkuminin emilimini iki bin kat daha fazla arttırıyor” dedi.
4) TAVUK YA DA ET SULU ÇORBA
Çorbalara ekleyeceğiniz et ya da tavuk suyu sadece lezzeti değil aynı zamanda besin değerini de yükseltiyor. İçlerinde bulunan aminoasitler vücut direncinizi arttırıp grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında semptomların hafiflemesine yardımcı oluyor. Özellikle soğuk kış aylarında mutlaka tüketmelisiniz.
5) SOĞAN VE SARIMSAK
Güçlü bir antioksidan olan glutatyon hücrelerimizin serbest radikallere karşı korunmasını sağlıyor ve aynı zamanda vücudumuzdaki toksik maddelerden arınmasına yardımcı oluyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Bengi, önemli bir antioksidan olan glutatyonun vücudumuzda üretilebilmesini sağlayan sistein maddesini içeren soğan ve sarımsağı yemeklerinize eklemenizin önem taşıdığını belirterek, “Sağlıklı bir yetişkinseniz yemeklerinize günlük bir diş sarımsak ve bir küçük boy soğan eklemeniz bağışıklığınızın güçlenmesine katkıda bulunacaktır” dedi.
6) PROBİYOTİK AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN
Yoğurt probiyotik açısından oldukça zengindir. Probiyotik içinde bulunan yararlı bakteriler, vücudumuzdaki zararlı bakterilerle savaşır. Öğünlerinize mutlaka peynir, kefir, yoğurt gibi fermente süt ürünlerini ekleyin. Sağladığı fermante ile sofralarınızda tarhanayı sofralarınızdan eksik etmeyin. Şalgam, lahana turşusu ve salatalık turşusu da fermente besinler arasında yer alıyor.
7) SEBZE YEMEKLERİ
Tüketeceğiniz sebzeler yüksek lifli olmalıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirmelidir. Örneğin; ıspanak C ve K vitamininden, folik asitten, demirden ve kalsiyumdan zengin bir sebzedir. Ispanak yemeğinize C vitamini içeriği yüksek limon suyunu eklemeniz, bağışıklığınızı güçlendirmenin yanında içeriğindeki demir mineralinin de emilimini arttıracaktır. Yemek listenizde kırmızı et, tavuk ve balık eklemeli ve bol yeşillik ile tüketmelisiniz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Bengi, C vitamini kaybını önlemek için bazı kurallara mutlaka dikkat etmeniz gerektiğini belirterek, “Örneğin; metal bıçaklar C vitamini kayıplarına yol açıyorlar. Yeşil yapraklı sebzelerin çok küçük parçalara ayrılması da oksijenle teması artırarak vitamin kayıplarına neden oluyor. Vitamin kaybına karşı yeşil yapraklı sebzeleri metal bıçak kullanmadan, ellerinizle çok küçük parçalara ayırmadan koparıp tüketmeyi alışkanlık edinin” dedi.
8) MEYVE VE YAĞLI TOHUMLAR
Ara öğünlerinizde mutlaka mandalina, portakal, greyfurt ve kivi gibi C vitamini açısından zengin meyveler yemelisiniz. Meyvelerinizin yanında badem, fındık, ceviz ve kaju gibi yağlı tohumlara yer vermeniz kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Ceviz, antioksidan açısından zengindir ve günlük kullanıma oldukça uygundur. İçerisinde bulunan E vitamini ise enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olur.
9) KAHVALTI
Güçlü bir bağışıklık sistemi için mutlaka kahvaltılarınızı düzenli ve özenli yapmalısınız. Kahvaltınızda yumurta ve peynir gibi protein kaynaklarının yanına C vitamininden zengin kapya biberi ve yeşil biberi eklemeye özen gösterin. C vitamini ısıdan etkilendiği için kapya ve yeşil biberi olabildiğince çiğ tüketmelisiniz. üksek C vitamini ve beta karoten içeren marul, maydanoz ve tere otunu tabağınızın yarısını dolduracak miktarda ilave edin.
10) BOLCA SU TÜKETİN
Gün içerisinde bolca su tüketmeniz vücudunuzdaki toksikleri atmanıza yardımcı olur. Bu nedenle gün içerisinde su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Bengi, su içmek için susamayı beklememeniz gerektiğine işaret ederek, “Susama refleksi su içmek için geç kalınmış bir cevaptır. Vücut dehidrate olmaya, yani su kaybetmeye başladıktan sonra susama refleksi gelişiyor. Bu nedenle sık aralıklarla su tüketiminizi sağlamalısınız. Günlük içmeniz gereken su miktarınızı kilonuzu 35 ml’ye çarparak bulabilirsiniz” diyor.