Kan şekerini düşüren besinler
Kan şekerini yükselten faktörlerin başında, gün içinde yediğimiz besinler vardır. Kan şekerini dengede tutmak için, sağlıklı bir diyet uygulamak gerekir. İşte, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek besinler...
BROKOLİ
Brokoli, kan şekerini düşürücü özelliklere sahip olan sülforafan içerir. Hayvan ve insan çalışmaları, brokolinin güçlü antidiyabetik etkilere sahip olduğunu, kan şekerini ve oksidatif stres belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Ek olarak turpgil sebzelerini yemek, tip 2 diyabet riskini düşürür.
DENİZ ÜRÜNLERİ
Balık ve kabuklu deniz ürünleri, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek protein, sağlıklı yağ, vitamin ve mineraller sunar. Somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, kan şekeri regülasyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
KABAK ÇEKİRDEĞİ
Lif ve antioksidanlarla dolu bal kabağı, kan şekeri için mükemmel bir seçimdir. Kavrulmuş kabak çekirdeği ise sağlıklı yağlarla doludur ve kan şekerini kontrol altına alabilir. 2018 yılında 40 kişi üzerinde yapılan bir araştırma 65 gram kabak çekirdeği tüketmenin yemek sonrası kan şekerini kontrol grubuna kıyasla %35'e kadar azalttığını buldu.
FINDIK VE FISTIK EZMESİ
Kuruyemişler, kan şekeri seviyelerini düzenler. Tip 2 diyabetli 25 kişilik bir çalışmada, yer fıstığı ve badem tüketmenin açlık ve yemek sonrası kan şekeri düzeylerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
BAMYA
Bamya, içeriğinde bulunan polisakkaritler ve flavonoid antioksidanlar ile kan şekerini düşürebilir. Hayvan çalışmaları, bamyanın güçlü bir antidiyabetik özelliklere sahip olduğunu gösterse de, daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
KETEN TOHUMU
Lif ve sağlıklı yağlar bakımından zengin olan keten tohumu, kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Tip 2 diyabetli 57 kişide yapılan 8 haftalık bir çalışmada, günde 30 gram keten tohumu içeren 200 gram %2.5 yağlı yoğurt tüketenlerin HbA1c'de, diyabetlilere kıyasla önemli düşüşler yaşadı.
FASULYE
Fasulye ve mercimek, kan şekerini düşürmeye yardımcı olan lif, protein ve magnezyum açısından zengindir. 12 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, pirinç yemeğine siyah fasulye veya nohut eklenmesinin, yemek sonrası kan şekeri düzeylerini tek başına pirinç yemeye kıyasla önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Diğer birçok çalışma, fasulye ve mercimek yemenin sadece kan şekeri düzenlemesine fayda sağlamadığını, aynı zamanda diyabet gelişimine karşı korunmaya da yardımcı olabileceğini göstermiştir.
ELMA
Elma, diyabete karşı koruma sağlayan kersetin, klorojenik asit, gallik asit gibi çözünür lif ve bitki bileşikleri ile doludur. 187.000 kişiden alınan verilere göre, yaban mersini, üzüm ve elma gibi bazı meyvelerin, önemli ölçüde tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Bir araştırmaya göre, pirinçten yemeğinden 30 dakika önce elma tüketmenin, yemek sonrası kan şekerini kontrole aldığı bulunmuştur.