Kalp Rahatsızlığından Bağışıklık Sistemine Kadar Hepsine Fayda Sağlıyor! İşte Sarımsağın Faydaları
Yoğun kokusuyla kimisinin sevmediği kimisinin de severek tükettiği sarımsak yalnızca yemeklere aroma katmakla kalmıyor aynı zamanda her derde deva oluyor. Kalp rahatsızlığından bağışıklık sistemine kadar birçok hastalığa derman oluyor. İşte farklı şekillerde tüketebileceğiniz sarımsağın faydaları.
Sarımsağı dört mevsim satın alacak bir yer bulabilirsiniz. Ancak en doğru zaman Haziran ve Temmuz ayıdır. Bu aylarda taze sarımsak temin edebilir ve karanlık bir yerde tutarak ömrünü uzatabilirsiniz. Geleneksel tıpta yüzyıllardır antibiyotik, antifungal ve antiinflamatuar özellikleri dolayısıyla kullanılan sarımsak vücudun ajanı olarak tanımlanıyor.
1- BEYİN SAĞLIĞI İÇİN FAYDALIDIR
Sarımsak tüketerek vücudunuza manganez, B6 vitamini, çinko, kükürt, demir, C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve daha fazlası gibi bazı temel besin maddelerini kazandırabilirsiniz. Tüm bunlar beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Fiyatı çok da pahalı olmayan sarımsak, beyniniz için mükemmel bir seçenektir.
2- KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ AZALTIR
Araştırmalar, sarımsağın kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalık riskini azaltmada, yani yüksek tansiyonu düşürerek ve kolesterol seviyelerini düzenlediği gösterdi. Allisin içeren sarımsak, diğer birçok tıbbi özelliğinin yanı sıra kolesterolü ve kan basıncını düşürücü etkileriyle de kardiyovasküler sisteme faydalıdır.
3- ANTİOKİSDAN ETKİSİ BARINDIRIR
Hastalıkların önlenmesinden bahsederken sarımsak aynı zamanda serbest radikalleri savuşturmaya, oksidatif stresi azaltmaya ve sistemik inflamasyonla mücadeleye de yardımcı olur. Sarımsak, polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlar bakımından yüksektir.
Antioksidan açısından zengin gıdalar hücrelerinizi serbest radikal hasara karşı korumaya yardımcı olabilir; bu da kronik stres ve inflamasyonla ilişkili kanser, kalp hastalığı, diyabet, Alzheimer ve daha fazlası gibi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilir.
4- ANTİFUNGAL ve ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERE SAHİP
Sarımsağın antimikrobiyal gücüne yönelik yapılan çalışmalar içerdiği büyük ölçüde allisin sayesinde virüslere, bakterilere ve mantarlara karşı koruma potansiyelini ortaya çıkardı.
5- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Sarımsak, patojenlerin tutunmasını zorlaştırmanın yanı sıra, beyaz kan hücresi tepkisini artırarak bağışıklık sisteminizin patojenlerle savaşması için güçlendirilmesine de yardımcı olur. Özellikle sarımsağın içindeki kükürt miktarının bağışıklık sistemini güçlendirdiği tespit edildi.
6- ANKTİKANSER ÖZELLİKLERE SAHİPTİR
Sarımsağın antikanser aktivitesini tam olarak anlamak için daha fazla araştırma devam etse de, birçok çalışma sarımsak tüketmenin kansere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini ve biyoaktif moleküllerinin birçoğunun kanserli hücreleri öldürdüğünü veya büyümesini engellediğini öne sürüyor.