İstanbul'da Maymun Çiçeği Virüsü alarmı

Afrika'dan dünyaya yayılan maymun çiçeği (mpox) virüsü nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda tedbirler artırıldı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul'a yapılan uçuşlar sıkı takibe alındı.

Mert Sagit Mert Sagit
İstanbul'da Maymun Çiçeği Virüsü alarmı

Afrika'dan dünyaya yayılan maymun çiçeği (mpox) virüsü nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda tedbirler artırıldı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul'a yapılan uçuşlar sıkı takibe alındı. Ekipler, havalimanına inen uçakların kapısına kadar giderek, uçuş ekibine seyahat sırasında döküntülü veya ateşli bir hastalığı olan yolcu olup olmadığını soruyor.

 Maymun çiçeği (mpox) virüsünün sık görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul’a yapılan uçuşlar, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekiplerince yakın takibe alındı.

Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde hızla yayılması ve ölümlere yol açması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu ilan edilen maymun çiçeği virüsü, Afrika kıtasında ayrıca Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika’da görüldü.

12 ÜLKEDEN GELEN YOLCULARA YAKIN TAKİP

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul Havalimanı’nda virüse karşı bazı önlemler alındı.

Özellikle hastalığın yoğun görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile çevresindeki 11 ülkeden gelen uçaklar ve Türkiye'ye giriş yapan yolcular yakından izleniyor.

“ŞÜPHELİ VAKALARI İZOLE ALANLARIMIZDA BEKLETİYORUZ” 

Havalimanındaki önlemlere ilişkin soruları yanıtlayan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, DSÖ’nün hastalığı küresel acil durum ilan etmesinin ardından uçuşları izlemeye aldıklarını söyledi.

İstanbul Havalimanı’nda 7/24 görev yapan sağlık ekibi olduğunu ve tüm denetimlerin titizlikle yapıldığını vurgulayan Kavak, şöyle konuştu:

- Demokratik Kongo’dan gelen uçakların kapısına kadar gidip sorgulama yapıyoruz. Seyahat süresince herhangi bir hastalığı olan, döküntülü, ateşli bir yolcunun olup olmadığını sorguluyoruz. Onun dışında çevre 11 ülkenin uçuşlarını da online takip ediyoruz. Herhangi bir şüpheli durum olması durumunda da bu uçaklarda gerekli kontroller yapılıyor. İstanbul Havalimanı’nda şu ana kadar herhangi bir maymun çiçeği vakasına rastlamadık. Zaman zaman olası olduğu düşünülen şüpheli yolcular gündemimize geldi ve bu yolcular incelendi. Bu yolcuların hiçbirinde maymun çiçeği olduğunu düşünmediğimiz için seyahatlerine izin verdik.
maymun çiçeği virüsü istanbul