İnsanlar neden gece saatlerinde kalp krizi geçiyor? Önlem almak için bu haberi okumadan geçmeyin!
Kalp krizi geçirme oranının gece saatlerinde daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Peki bu bir tesadüf mü yoksa göz göre göre kalp krizine davetye mi çıkarıyoruz? İşte o detaylar...
Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez diyor ki; "Vücudumuzda 5 ile 7 litre arasında kan dolaşır. Bunun da büyük bir bölümü sudur. Gece uyurken ağzımızdan nefes alıp vermemiz, horlamak ve aşırı terleme nedeniyle su kaybı çok yaşanır. Su kaybı nedeniyle de kan koyulaşır."
Su kaybının artması sonucuyla kalp krizi riski artar. Bu duruma gün içindeki alışkanlıklarımıza yenilerini ekleyerek önlem alabileceğimiz gibi gece de dikkatli olabiliriz.
Gece yatmadan, uykuya dalmadan en az yarım saat önce içeceğiniz bir bardak su gece yaşanacak fazla su kaybının önüne geçmenize faydalı olacaktır. Uyurken de mutlaka başucunuzda bir bardak su bulundurmayı unutmayınız. Gece uyanırsanız o suyu içmeniz sizlere çok iyi gelecektir.
KALP KRİZİ TETİKLEYEN DİĞER ETMENLER NELERDİR?
Susuzluk gibi birçok etken daha gece geçirilen kalp krizlerine neden oluyor. Bunlardan en önemlisi de akşam yemeklerini geç saatte yemektir. Uzmanlar akşam 20.00'dan sonra bir şeyler tüketmeyi tavsiye etmiyor. Özellikle yemek yedikten sonra en az bir saat uyumamaya dikkat edilmelidir. Midemize sinirmesi için vakit tanımalıyız.
Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Elbetteki ki kalp krizi için de büyük bir etken.Sigara tiryakileri uyku öncesi genelde sigara takviyesi yaparken, bu durum kan akışkanlığı ve damar yapısında olumsuz etkilere yol açar. Özellikle geç saatte yenilen ağır bir akşam yemeğine sigara ya da nargile türü tütün ürünleri eklenerek yatağa girmek uykuda oluşacak kalp krizine davetiye anlamına gelir.
UYKU SAATİ ÇOK ÖNEMLİ
Kaliteli uyku kalbin dostu olup, derin ve deliksiz uyku uyuyanlarda kalp krizi riski azalır. Bunun için özellikle gece 23:00-01:00 arasında uyumak çok önemli. Bu dönemde melatonin salınımı en üst düzeydedir, kişinin daha kaliteli uyku geçirmesini sağlar.
Ateşli hastalıklar kalbin üzerindeki yükü artırır. Sıklıkla gece saatlerinde artan ateşe çoğu zaman uyku ve ter atma ile çözüm aranır. Özellikle kalp damar hastalığı için riski olanlar, yaşlılar ve kalp yetersizliği olanlarda ateşli hastalıklar uykuda kalp krizi riskini artırır.
PEKİ BELİRTİLER NEDİR?
En sık izlenen bulgu göğüste sıkıntı hissi ve çarpıntı ile uyanmaktır. Bu duruma genelde soğuk terleme eşlik eder. Bunun yanında boyun bölgesine yayılan göğüs ağrısı, güçsüzlük hissi, baş dönmesi ek olarak izlenebilir. Bu şikayetlerle uyanan kişilerin özellikle tuvalete giderken dikkatli olmaları önerilir. Zira tuvalet sırasında baş dönmesi ve baygınlık gelişebilir. Şiddetli kalp krizlerinde can kaybına neden olabilecek ritim bozuklukları tetiklenebilir. Belirtilen şikayetlerle uyanan ve şikayetlerinin şiddeti artarak devam eden kişilerin ambulans çağırması ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir.