Kanser tedavisinde yeni umut: ''Bazal genetik düzenleme''
İngiltere'de tıp tarihinde bir ilk yaşandı. İngiltere'de son derece agresif bir lösemi türüne yakalanan çocuk hasta, yeni bir "gen dizilimi" tedavisi sayesinde iyileşti.
İngiltere'de kanserle mücadelede bir ilk gerçekleşti. Hiçbir tedaviye yanıt vermeyen lösemi hastası bir çocuk "bazal genetik düzenleme" ile iyileşti.
Doktorlar, DNA'da değişiklik yapılmasını sağlayan genetik dizilim yöntemi CRISPR'ın yeni bir türünü kullandıklarını açıkladı.
Agresif bir kanser türüne yakalanan Alyssa adlı küçük kız hiçbir tedaviye yanıt vermedi. Great Ormond Street Hastanesi’ndeki bir grup doktor, canlı bir ilaç olarak nitelendirilen "bazal genetik düzenleme" adlı biyolojik mühendislik terapisini Alyssa’da uygulamaya karar verdi. 6 aylık tedavi sonrasında 13 yaşındaki Alyssa’nın ‘tedavi edilemez’ denilen kanseri vücudundan temizlendi.
Alyssa "Bazal düzenleme" ile genetiği değiştirilen T hücreleriyle tedavi edilen ilk kişi olarak tıp tarihine geçti. Uzmanlar kemik iliğindeki kanserli hücreleri yok eden bir "yaşayan ilaç" ürettiklerini söylüyor.
Bu yöntemde DNA'yı oluşturan 4 baz; Adenin, Sitozin,Guanin ve Timin'in teker teker değiştirilmesi sağlanıyor. İstenen genetik dizilim, DNA yapısının bütünü bozulmadan oluşturulabiliyor.
İngiltere’de devrim niteliğinde bu yeni yöntemin lösemi ve kanser tedavilerine umut olacağı belirtiliyor.