Her derde deva sirke anası nedir? Hipokrat yüzyıllar önce önermiş!
Tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat sirkenin önemine yüzyıllar önce değinmiş. Sirke anasıysa sirkeden kat ve kat daha faydalı. Peki nedir bu sirke anası? Nasıl yapılır? İşte detaylar...
Hipokrat’a göre en önemli tedavi doğru yiyecekler ve malzemeleri bulmak. Tıbbın babası Hipokrat yüzyıllar önce kuru üzümden nara kadar pek çok şey önermiştir. Evimizde temizlikten yemeğe kadar sıklıkla kullandığımız sirke ise bunlardan bir tanesidir. Ancak sirkenin kendinden çok yapımında oluşan sirke anası daha sağlıklıdır.
HER DERDE DAVA SİRKE ANASI NEDİR?
Sirke yapımının doğal bir yan ürünüdür ve sirkenin kalitesini artırabilir. Sirke anası, sirkenin fermantasyon sürecinde oluşan jelatinöz, bulanık ve hafif yapışkan yapıdır. irke anasının görünümü ve yapısı, kullanılan ana malzemenin türüne, fermentasyon süresine ve koşullarına bağlı olarak değişebilir.
DOĞAL PROBİYOTİK
Sirke anası, asetik asit bakterileri ve mayalar içerir. Bu mikroorganizmalar probiyotik olarak kabul edilir ve sindirim sisteminin sağlıklı bakteri dengesini destekleyebilir.
BAĞIŞIKLIK DİRENCİNİ ARTIRIR
Probiyotikler bağışıklık sistemi fonksiyonunu artırabilir. Sirke anasının içeriğinde bulunan bu mikroorganizmalar, vücudun hastalıklara karşı direncini artırabilir.
SİNDİRİM İÇİN BİRE BİR
Probiyotikler sindirim sistemine yardımcı olabilir. Sindirimi kolaylaştırabilir, şişkinliği azaltabilir ve sindirim sorunlarına karşı destek sağlayabilir.
KİLO VERMEYE YARDIMCI
Probiyotikler sindirim sistemine yardımcı olabilir. Sindirimi kolaylaştırabilir, şişkinliği azaltabilir ve sindirim sorunlarına karşı destek sağlayabilir.
ŞEKERE İYİ GELİYOR
Sirke tüketiminin kan şekerini dengelemeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Probiyotiklerin glukoz metabolizmasını düzenlemeye katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
CİLDİNİZİ GÜZELLEŞTİRİR
Sirke anası, cilt bakımında doğal bir tonik veya temizleyici olarak kullanılabilir. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde sivilce ve cilt sorunlarına karşı yardımcı olabilir. Ancak saf sirke anasını cilde uygulamadan önce seyreltilmelidir.
DOĞAL TEMİZLİK ÜRÜNÜ
Sirke anası, doğal temizlik ürünleri yapmak için kullanılabilir. Antimikrobiyal özellikleri, evdeki yüzeyleri temizlemek ve dezenfekte etmek için etkili olabilir.
SİRKE ANASI NASIL YAPILIR?
Sirke anası yapmak için su, doğal meyveler ve bakliyat yeterlidir.
Sirke mayası kurmanın püf noktası kullanılan meyvenin doğal olmasıdır. Kullanılan meyvenin şekerli olması ve çürük olmaması gerekir. Sirke yaparken kullanılan meyve eğer çürük ise fermantasyon işlemini engeller ve sirkenin tadını bozabilir.
Sirke için kullanılan meyvelerin şeker oranı yetersiz ise ekstra bal ya da pekmez kullanılabilir.
Kullanılacak olan meyveler bol su ile iyice yıkanmalıdır.
Kabuklu meyvelerle sirke yapılacaksa kabuklarının soyulmaması gerekir. Bu sert dokular sirke anası oluşumunu kolaylaştırır.
Cam bir kavanoz içine kullanılacak olan meyveler minik minik doğranır.
Üzerine nohut, bulgur ve organik bal ile temiz içme suyu eklenerek plastik ya da slikon bir kaşıkla karıştırılır.
Cam kavanozun ağzı ince bir tülbent ile kapatılır ve 20 gün kuru, ışık geçirmeyen, karanlık ve serin bir ortamda bekletilir. 2 gün ara ile malzemeler karıştırılır.
Bu 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur.
Bu tabaka sirkenin mayası olan sirke anasıdır.
Sirke anası bir kaba alınarak daha sonraki sirke yapımında kullanılır.
Sirke anası olmadan sirke yapımı genel olarak katkı maddeleri kullanılarak yapılır.