Hayatınızı Kurtarabilecek Bilinmeyen Tüyolar
Kritik bir durumda panik yapmak yerine soğuk kanlı olup nasıl davranacağınızı bilmek hayatınızı kurtarabilir. Hayatınızı kurtarabilecek bilinmeyen tüyoları sizin için listeledik.
1. Ayı İle Karşılaştığınızda
Doğada yürüyüş yapmak elbette hepimiz seviyoruz ve o zamanda elbette en son isteyeceğimiz şey bir ayı ile karşılaşmak.
Bir ayı ile karşılaştığınızda bilmeniz gereken ayıların manevra yapma özelliğinin çok zayıf olduğu. Ayılar çok hızlı koşabilir ama kendi etrafı üzerinde dönerken epey yavaştır ve çok fazla enerji harcar.
Ayı ile karşılaştığınızda ve sadece size bakıyorsa sakinliğinizi korumanız gerekir, çünkü ayıların insanlara saldırması çok nadir görülen bir şeydir.
2. Evde Pis Bir Koku Fark Ettiğinizde
Evde pis koku fark ettiniz ve kokunun neden kaynaklandığını bulamıyorsanız, elektrik kablolarındaki yanığın kokusu olma olasılığı yüksektir. Kokunun neden kaynaklandığını buluncaya kadar evdeki elektriği kesmek sizin için iyi olabilir.
3. Denizdeki Akıntıya Kapıldığınızda
Kendinizi yanlışlıkla bir akıntının içinde bulursanız , kıyıya doğru akıntıya karşı yüzmenin hiçbir faydası yoktur; yalnızca enerjinizi boşa harcarsınız. Akıntıdan çıkana kadar kıyıya paralel yüzmeye çalışın, ancak o zaman kıyıya rahat bir şekilde çıkabilirsiniz.
4. Kalp Krizi Sırasında Asprin
Uzmanlar kalp krizi geçirdiğinizi şüphelendiğiniz zaman kişinin hemen uzanıp başının altına bir şey koymalı veya oturup hapı içmelidir. Daha çabuk etki göstermesi için çok iyi çiğnenmesi gerekmektedir.
5. Sıcak Çarpması
Sıcak çarpmasının en belirgin belirtileri baş dönmesi ve mide bulantısıdır, ancak bunlar başka nedenlerle de ortaya çıkabilir. Emin olmak için şeker gibi tatlı bir şeyler yemelisiniz. Tadı hoş görünmüyorsa, bu bir sıcak çarpmasıdır. Herhangi bir kalp-damar rahatsızlığı olan kişiler için nedeninin en kısa sürede tespit edilmesi ve doğru yardımın alınması hayati önem taşımaktadır.
6. Bilinci Kaybettiğinde Yapılması Gereken Manevra
Yolda yürürken birisi bilincini kaybedip düşebilir ve bilincini yerine getirmeye yardımcı olmanız gerekiyorsa, onu sırtüstü yatırmalı ve dizlerini göğsüne doğru itmelisiniz. Bu, beynine kan akışını sağlayacak ve kişi uyanacaktır. Ancak öncelikle kişinin bacağında veya vücudunda herhangi bir yaralanma olmadığından emin olun, aksi takdirde durum daha da kötüleşebilir.
7. Zehirli Bir Yılan Isırığı Durumunda Yardım
Bazı popüler yanılgıların aksine zehri emmemeli, ısırık yarasını kesmemeli veya buz veya su uygulamamalısınız. Yaralının uzanmasına yardım etmeli ve yarasını steril bir bandajla kapatmalısınız. Daha sonra yaralı bölgedeki takıları çıkarmalısınız. Eğer kişi bacağından ısırıldıysa ayakkabılarını da çıkarmalısınız.
8. Boğulan Bir Kişiyi Kurtarmak
Boğulan bir kişiyi kurtarabildiyseniz, bu onun henüz tehlike durumdan çıktığı anlamına gelmez. Derhal hastaneye götürmelisiniz, aksi halde ciğerlerinde su kalırsa birkaç gün içinde ölebilirler
9. Kaza Anında Arabanın Camı Nasıl Kırılır?
Arabadan ancak camdan çıkabildiğiniz ve kapının açılmasının imkansız olduğu bir durumdaysanız, camı ortasına değil kenarlarından vurarak kırmanın çok daha kolay olduğunu unutmayın. Bu arada koltuk başlığını koltuktan çıkarabiliyorsanız camı kırmak için de kullanabilirsiniz. Farklı arabalarda koltuk başlıkları farklıdır, bu nedenle arabanızdakileri nasıl çıkaracağınızı bildiğinizden emin olun.
10. Su Şişesi Yüzünden Çıkan Yangın
Bu garip gelebilir, ancak şişenin üzerine doğrudan güneş ışığı girerse, bu gerçekten yangına neden olabilir. Sorun şu ki, bu durumda şişe mercek görevi görecek ve ısıyı tek bir noktada yoğunlaştıracak. Bu nedenle bu şişeleri pencerelerden uzak tutmak ve asla arabada bırakmamak en doğrusudur.
11. Hayatta Kalmak İçin 3 Kuralı Unutmayın
Kendinizi kritik bir durumda bulursanız, ortalama bir insanın hayatta kalma yeteneklerini tanımlamak için kullanabilecek şu sayıları hatırlamalısınız :
• 3 dakika havasız;
• Aşırı sıcaklıkta 3 saat;
• Susuz 3 gün;
• Yemeksiz 3 hafta.