Hamilelere kritik öneri! Uzman doktordan tavsiye geldi
Gebelik diyabeti son dönemlerde hamileler arasında sıklıkla görülüyor. Konuyla ilgili uzman doktorlardan çeşitli açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Prof. Dr. Cumhur Aydemir'den bebeklerde muhtemel sağlık sorunlarını önlemek için hamilelere kritik bir öneri geldi. İşte detaylar...
Gebelik diyabeti, hamile kadınlarda görülen bir şeker hastalığı olarak biliniyor. Hamilelik sırasında vücutta hormonların değişmesi şeker metabolizmasını da etkiliyor.
Gebelik diyabeti, hamile kadınlarda vücutta yeterli insülin üretilmemesi ya da insülin etkisinin azalması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, hamile kadının vücutta şekerlerin yüksek seviyede tutulmasına neden olur ve bu da bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini etkileyebilir.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aydemir'den gebelik diyabeti ve hamilelere bu konudaki önerilerle ilgili önemli bir açıklama geldi.
Prof. Dr. Cumhur Aydemir, gebelik diyabetinin bebekler üzerinde etkisi bulunan kronik bir hastalık olduğunu söyledi.
Cumhur Aydemir, gebeliğin ilk 3 ayında erken tanı konulup tedavi edilmez, kan şekeri kontrolü sağlanmazsa yüksek kan şekeri düzeylerinin bebeklerde birtakım sendromik durumlara yol açabileceğini anlattı.
Cumhur Aydemir, daha ileri zamanlarda da anne karnındaki bebeğin olduğundan daha iri doğmasına, organların büyümesine, plasentayla ilgili sorunlara ve doğum travmaları gibi problemlere yol açabileceğini aktardı.
Prof. Dr. Cumhur Aydemir, bu durumun, gebelik döneminde annelerin kan şekeri kontrolündeki bozukluktan kaynaklandığına değinerek, "Yenidoğan döneminde solunumsal sorunlar, metabolik problemler, kan şekeri, kalsiyum değerlerinde düşme, sarılık gibi sorunlarla karşılaşabilmekteyiz." diye konuştu.
Cumhur Aydemir, ileri dönemde özellikle anne sütüyle beslenemeyen bebeklerde obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon, metabolik sendrom gibi sorunlarla karşılaşabileceğini vurguladı.
Cumhur Aydemir, "Kan şekeri problemi olan annelerin glukoz değerlerinin, diyetle regülasyonu gereken durumlarda da oral antidiyabetik veya insülinle kontrol altına alınması, anne karnındaki bebeğin etkilenmesini ve uzun dönemde kronik sorunları önleme açısından önemli." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhur Aydemir, bazı annelerin oral şeker yükleme testinden korktuğu için bu sorunlarla karşılaşılabildiğine işaret etti.
Cumhur Aydemir, "Annelerin kan şekeri problemini erken saptayamadığımız durumlarda glukoz toleransını düzeltmek için anne karnında şeker yüklemenin, bebeğe olan etkilerinden çok daha yüksek oranda ileri dönemde ortaya çıkabilecek sorunlarla karşılaşabilmekteyiz." ifadelerini kullandı.