Günde 4 tane kayısı tüketince bakın neler oluyor

Bir günde 4 adet kayısı tüketmenin faydaları saymakla bitmiyor. Peki günde 4 tane kayısı tüketince neler oluyor? Kayısı tüketiminin sağlık açısından önemini Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz yanıtladı...

Günde 4 tane kayısı tüketince bakın neler oluyor
Günde 4 tane kayısı tüketince bakın neler oluyor

Günde 4 tane kayısı tüketince neler oluyor? Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz 1 günde 4 adet kayısı yenilince neler olduğunu yanıtladı. ​Yaz meyveleri içerisinde turuncu-sarı rengiyle öne çıkan kayısı vitamin ve mineral deposu olmasının yanı sıra zengin posa içeriğiyle de karşımıza çıkıyor. İçeriğindeki A, C, E vitaminleri ile demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor kayısıyı sağlık açısından önde gelen besinlerden biri kılıyor. İşte Uzman ismin o yanıtı...

GÜNDE 4 TANE KAYISI TÜKETİNCE BAKIN NELER OLUYOR

GÜNDE 4 TANE KAYISI TÜKETİNCE BAKIN NELER OLUYOR

“Meyvelerin olumlu etkilerinden faydalanabilmek için porsiyon kontrolü olmazsa olmaz. Kayısı için porsiyonu 4 kayısı olarak düşünebiliriz. Düşük kalorisi ile göze çarpan meyvelerden biri olan kayısının 1 porsiyonu ortalama 50 kalori civarında” dedi. Buna karşın porsiyon kontrolü sağlamak özellikle de karın bölgesi yağlanmasına ve kan şekerinin yükselme riskine karşı çok önemli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, kayısının faydalarını anlattı ve çeşitli uyarılar ile beraber önerilerde bulundu.

CİLDİ YENİLİYOR

CİLDİ YENİLİYOR

Yaz aylarında güneş, havuz, deniz derken cildimiz yıpranıyor. Bu olumsuz çevresel faktörlerin etkilerini azaltmak için antioksidanlardan zengin bir beslenme planı önemli. Kayısı cildin yenilenmesinde öne çıkan meyvelerden biri. İçeriğindeki vitaminler cilde esneklik sağlayan kolajen yapımını da destekliyor.

ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR

ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR

Bağırsakları çalıştırıcı etkisi, tok tutucu özelliği, düşük kalorisi ve tatlı krizlerine karşı iyi bir çözüm olması kayısıyı yaz aylarında kilo verme programlarının vazgeçilmez meyvesi haline getiriyor. Günde 4 adet taze kayısı 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı kefir ile bir ara öğün olabileceği gibi kahvaltı sofralarında da peynir, yumurta ve yeşilliğin yanında tatlı ihtiyacını da karşılayan iyi bir alternatif oluyor.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Güçlü bir bağışıklık sistemi daha iyi hissetmemize yardımcı oluyor, daha enerjik hissetmemizi sağlıyor, bizi hastalıklardan koruyor. Yeterli ve dengeli beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli uyku güçlü bağışıklık sistemi için şart. Yeterli ve dengeli beslenmenin içerisine mevsim meyvelerini dahil etmek de önemli. Kayısı antioksidan içeriği, vitamin ve mineral örüntüsü ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım ediyor. Özellikle A ve C vitamini sayesinde vücut direncini artırıyor.

KALBİ GÜÇLENDİRİYOR

KALBİ GÜÇLENDİRİYOR

Potasyum, C vitamini ve posa kalbi korumak için önemli. Kayısı bu üç önemli bileşen sayesinde kalp krizi, inme gibi çeşitli kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Ayrıca kan damarlarının ve arterlerin üzerindeki baskıyı azaltarak kan basıncını düşürüyor, fazla kolesterolün birikmesini önleyerek kalbin yükünü hafifletiyor. Ancak kalp sağlığı için faydalı olan bu potasyum içeriğine böbrek hastaları dikkat etmeli. Çünkü böbrek hastalığında potasyum, fosfor gibi minerallerin kısıtlanması gerekebildiğinden böbrek hastaları mutlaka doktor ve diyetisyene danışmalı.

KANSERE KARŞI KORUYOR

KANSERE KARŞI KORUYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz “Kayısı antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerle savaşarak kansere karşı koruyucu özellik gösterir. Özellikle kolon kanserinden korunmada posalı beslenme altın anahtardır ve kayısı posa içeriği ile de öne çıkmaktadır. Hem antioksidan özelliği hem posa içeriği hem de barındırdığı vitamin, mineraller kanserden korunmada etkilidir” diyor.

Kaynak: Aydınlık. Derleme: Ulusal.

kayısı