Gerçeğiyle sahtesini ayırt etmek çok zor! İşte gerçek balı anlamanın 8 yolu
Bal, hastalıkta sağlıkta insan vücuduna çok iyi gelen bir besindir. Ancak piyasa gerçeği kadar sahtesi de bulunuyor. İşte gerçek balı anlamanın 8 yolu...
1.ŞEKERLENME
Yıllardır hakiki bal şekerlenir mi yoksa şekerlenmez mi tartışmaları devam etse de özellikle son yıllarda dolapta bekleyen hakiki balın genellikle şekerlendiğini sahte balda ise şekerlenmenin oluşmadığı belirtilir.
Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
2.RENK
Hakiki balı görünüş olarak bile sahte baldan farklıdır; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden biri de koyu bir renge sahip olmasıdır.
Tabii bu renk yoğunluğu balın çeşidine göre değişse de genellikle hakiki balın yoğun bir renge sahip olduğunu bilinir.
Bunun için bal alırken daha yoğun renkte balları tercih etmenizde fayda var.
3.KOKU
Bal bal gibi kokar biliyoruz, ama hakiki bir balın kokusu sahte bala göre daha hafiftir.
Tabii kokuya sahip olmayan bal yoktur; ama yine de ürünü aldığınızda hafif bir koklamakta fayda var; çünkü sahte balda bulunan glikoz ve şeker gibi maddeler bala farklı bir koku verebilmektedir.
4.AKIŞKANLIK
Balı bir kaşıkla aldığınızda kavanozdan ayırmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz; çünkü kaşık havaya kaldıkça bal uzar ve zor ayrılır.
Hakiki balın özelliği ise oldukça akışkan olmasıdır.
Eğer bal kesik kesik akıyorsa sahte bal olma ihtimali yüksektir.
Bu bakımdan kaşıkla balı test etmek oldukça olacaktır.
5.KIVAM
Balda akışkanlığı sağlayan en önemli etken kıvamının yoğun olmasıdır.
Özellikle gerçek petekli bal nasıl anlaşılır deyince akla ilk balın kıvamı gelir.
Hakiki bal yoğun bir kıvama sahip olduğu ve kolay kolay erimediği için hem petekli hem de normal balda kıvam çok önemlidir.
Evde bir bardak suya ya da süte bir kaşık bal atın ve gözlemleyin.
Eğer balın erime süreci uzun sürdüyse hakiki bal olma ihtimali yüksektir.
6.TAT
Bal kokusuyla olduğu gibi tadıyla da hemen kendini belli eden bir yapıya sahiptir.
Hakiki bal da damağı yakan keskin bir tada sahiptir.
Öyle ki ağzınıza alır almaz balın o yoğun ve keskin tadını hissedersiniz.
Hem lezzet hem de doğallık açısından keskin tada sahip balları tercih etmenizde yarar var.
7.DONMA
Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar.
Hakiki bal donar mı bunu anlamak adına balı bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz.
8.YANMA
Balı yakma testi son zamanlarda en bilindik yöntemlerden biri haline geldi; çünkü sahte bal ateşi gördüğü an tutuşup çıtırdayarak yanmaya başlıyor bunun en büyük sebebi ise sahte balın glikoz şurubu bulundurmasıdır.
Bu testi yapmanın en sağlıklı yolu ise tahta kaşığa bir miktar bal sürüp çakmakla kontrol etmektir; eğer bal yanmıyorsa hakiki baldır.