Geleneksel şifalar kayıt altına alınıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın projesiyle Anadolu'daki biyolojik çeşitlilik 81 ilde köy köy gezilerek kayıt altına alınıyor. Bitkilerle tedavi yöntemleri ve yemek yapımında kullanılan ot çeşitlerinden elde edilen bilgiler ise bilim insanlarının kullanımına sunulacak.
Tarım ve Orman Bakanlığının Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi kapsamında halkın tabii biyolojik kaynaklardan faydalanarak geliştirdiği ilaç, maya, boya gibi geleneksel ürünler devlet kayıtlarına geçiyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce, biyoçeşitliliğin sürdürülebilir yönetimini sağlamak ve bu konudaki gelişmeyi ülke politikası haline getirerek, ekolojik zenginliği korumak amacıyla 2017 yılından itibaren uygulanmaya başlandı.
Kırığa, çıkığa, ağrıya iyi gelen bitkisel özlü karışımlardan, 9 bin yıllık tarihi ile Anadolu’nun ekşi mayası ve halı, kilim gibi üretilen ürünler için elde edilen boyaların içerdiği doğal karışımlar gibi ürünler tek tek kayıt altına alınıyor.
Söz konusu projenin tamamlanmasının ardından gerekli genetik kaynaklar ve bağlantılı geleneksel bilgiye erişim ve fayda paylaşımı patent uzmanlarının ve akademisyenlerin kullanımına sunulması da planlananlar arasında.
Ayrıca koruma altına alınacaklar sadece karışımlardan oluşmuyor. Anadolu’ya özgü türü kaybolmaya yüz tutmuş bitkiler habitat düzeyinde izlenerek farklı varyasyonları da korunuyor. 2018’de başlanan çalışmada sona yaklaşılıyor.
Projesi kapsamında bugüne kadar 61 ilde saha çalışmaları tamamlandı. Kalan son 20 şehir için ise çalışmalar hızlandırıldı.