Ev Yapımı Turşulara Dikkat! Kansere Yol Açıyor
Turşuların en lezzetlisi şüphesiz evde yapılan turşulardır. Lezzetli olduğu kadar sağlık açısından da faydalılar. Turşular bağırsak florasını düzenleyerek probiyotik görevini üstleniyor. Yanlış şekilde hazırlanan turşular ise yarardan çok zararlı olabiliyor hatta bu zarar kansere kadar gidebiliyor.
Turşularımızı evde kurarken kapağını kapattığımızı zannediyoruz ancak bazen düzgün kapatamıyor, hava almasına sebep oluyoruz. Bu durum hazırladığımız turşunun küflenmesine sebep oluyor.
AFLATOKSİN TEHLİKESİNE DİKKAT EDİN
Bazen gözle görülebilen küfler çoğu zaman göz ile görülemiyor. Yapılan en büyük yanlış ise turşu kavanozunun yüzeyinde oluşan küfü bir kaşık yardımı ile atıp tüketmeye devam etmek. Bizler göremesek de küf bütün kavanoza yayılmış oluyor. Bu küfler birçok kimyasal madde üretir. Bunlardan en önemlisi ise “aflatoksin” denilen zehirli maddedir.
Aflatoksin’ler kanserojen etkilidir ve aynı zamanda kuvvetli zehir özelliği de taşımaktadır. Bazı türleri gen yapısını bile değiştirmektedir. Nemli ve sıcak ortamlarda küflerin üremesiyle ortaya çıkan aflatoksin maddesi yüksek dozlarda tüketilirse zehirleyici etkisi vardır.
Vücuda alındığında karaciğer tarafından zararsız hale getirilir. Yüksek dozda tüketilirse birçok organa zarar verir ancak en çok zararı karaciğere verir ve ilerleyen süreçte karaciğer kanseri başta olmak üzere akciğer, mide ve kolon kanserine de yol açmaktadır.
Fındık, pul biber gibi besinlerin içerisinde de aflatoksin bulunmaktadır. Örneğin pul biber buzdolabında saklanırsa aflatoksin miktarı artamaz. Bunun gibi pek çok önlemle turşularımızda aflatoksin oluşmasını engelleyebiliriz. Gelin bu önlemlere birlikte bakalım
- Turşu kurmak için en ideali cam kavanozlar. Boyut tercihi ise hızlı tüketim açısından küçük olmalıdır. 1 litrelik kavanozlar en idealidir.
- Turşu kurulacak kavanozlar önce kaynatılmalı ardından kurutulmalıdır.
- Kapağı açıldıktan sonra kesinlikle buzdolabında saklanmalı ve kısa süre içerisinde tüketilmelidir.
- Turşunun üzerinde beyazlaşmış bir küf tabakası görülürse kesinlikle tüketilmemelidir.
- Taze sebze ve meyvelerle turşu kurulmalıdır. Evde kalmış, bozulmuş veya bozulmak üzere olan sebze ve meyvelerle turşu asla kurulmamalıdır.