Elektronik Sigara 34 Ülkede Yasaklandı
Sigara bırakmanın sağlıklı yolu olarak pazarlanan elektronik sigaraların satışı 34 ülkede yasak. O ülkelerden biri de Türkiye ancak erişimi çok kolay. Dünya Sağlık Örgütünün "normal sigara kadar zararlı" dediği elektronik sigara pazarının sahibi ABD’de ise yasaklanması için hiçbir çalışma yapılmıyor
Elektronik sigaraların satışı 34 ülkede resmi olarak durduruldu. Ancak uygulamadaki aksaklıklar nedeniyle cihazlar ve meyveli çeşitleri ulaşılabilir olmaya devam ediyor.
Tütün şirketleri, e-sigaraların geleneksel sigaralardan daha güvenli olduğunu ve sağlık açısından önemli ölçüde daha düşük risk oluşturduğunu öne sürüyor. Ancak araştırmalara dayalı kanıtlar, söz konusu cihazların akciğerlere zarar veren, kalp ve akciğer sorunları riskini artıran tehlikeli maddeler ürettiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü genel direktörü, ülkeleri vatandaşlarını, özellikle de çocuklarını ve gençlerini korumak için elektronik sigara konusunda sıkı önlemler uygulamaya davet etti.
Elektronik sigaralar, en az 16 bin aroma çeşidiyle sosyal medya aracılığıyla çocukları hedef alıyor. Bu ürünlerden bazıları reklamlarında çizgi film karakterlerini kullanıyor ve genç neslin ilgisini çeken şık tasarımlara sahip.
Türkiye'de elektronik sigara ithalatı, satışı ve dağıtımı yasak. Buna rağmen Türkiye’de elektronik sigara erişim çok basit. Hem fiziksel hem de elektronik yolla zehir saçan cihazlar satılıyor. Renkleri ile ilgi çeken cihazların hedef kitlesi de çocuklar.
İstatistiklere göre Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 yetişkinden biri, yani 11 milyon kişi, elektronik sigara kullanıyor. Ancak gençler arasında kullanım, belirli yaş gruplarında çok daha yüksek. Dünya Sağlık Örgütünün “normal sigara kadar zararlı” dediği elektronik sigara pazarının sahibi de Amerika Birleşik Devletleri. Ülkede elektronik sigaranın yasaklanması için hiçbir çalışma yapılmadığı biliniyor.