Dikkat! Salgın var: Acil vakalar artıyor

Son zamanlarda acil servislere başvuran çocuk hastaların yarısının kusma ve ishal gibi belirtilerle geldiğini belirten Dr. Nesiman Alili, gastroenterit vakalarında ani bir artış yaşandığını vurguladı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Dikkat! Salgın var: Acil vakalar artıyor

Güven Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Nesiman Alili, gastroenterit vakalarındaki artışın dikkat çekici olduğunu belirtti.

Dr. Alili, "Gastroenterit, mide ve bağırsakların çeşitli mikroorganizmalar tarafından iltihaplanması sonucu oluşur ve genellikle ishal ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. Belirtiler arasında sık ve sulu dışkılama, kusma, yüksek ateş, karın ağrısı ve kramp, yorgunluk, halsizlik ve iştahsızlık bulunur. Hastalığın yaygın nedenleri arasında viral enfeksiyonlar, özellikle rotavirüs ve norovirüs, bakteri ve parazitler yer alır. Bu mikroorganizmalar genellikle kirli su ve yiyecekler yoluyla veya enfekte bireylerle temas sonucu bulaşır. Son haftalarda Türkiye'de bu vakaların sayısında belirgin bir artış gözlemlenmektedir" dedi.

Dikkat! Salgın var: Acil vakalar artıyor - Resim : 1

KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!

Gastroenterit salgınından korunmak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Alili, el hijyeninin büyük önem taşıdığını, ellerin sık sık ve sabunla yıkanması gerektiğini vurguladı. Özellikle tuvalet sonrası ve yemek hazırlamadan önce ellerin temiz tutulması gerektiğini belirtti. Gastroenterit vakalarının çoğunun birkaç gün içinde kendiliğinden düzeldiğini ifade eden Alili, "Bazı durumlarda hastaneye başvurmak önemlidir. Özellikle sıvı kaybının fazla olduğu, dirençli ateş, yoğun ishal ve ağızdan beslenememe gibi durumlar hastaneye başvurmayı gerektirebilir. Çocuklarda en önemli tedavi sıvı kaybını önlemektir, bu nedenle oral rehidratasyon solüsyonları kullanılması ve gerekirse damar yoluyla sıvı verilmesi gerekir. Ayrıca bulantı ve kusmayı önleyici ilaçlar ve probiyotikler tedavide yer alır. Bakteriyel gastroenterit vakalarında ise doktor önerisiyle antibiyotik kullanılabilir" diye konuştu.

Dikkat! Salgın var: Acil vakalar artıyor - Resim : 2

NASIL BESLENİLMELİ

Dr. Alili, çocukların gastroenterit sırasında nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili önerilerde bulundu. Çocukların az ve sık beslenerek midelerinin yorulmaması gerektiğini, yağsız ve hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Pirinç, patates, yoğurt çorbası, yağsız tavuk, kırmızı et, muz ve elma püresi gibi yiyeceklerin iyi seçenekler olduğunu, ancak şekerli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini ekledi. Eğer çocuklarda gastroenterit belirtileri gözlemlenirse veya endişeler varsa, ailelerin hastaneye başvurması gerektiğini kaydetti.

Dikkat! Salgın var: Acil vakalar artıyor - Resim : 3

salgın vaka artış