Birine Dokunduğumuzda Neden Elektriklenme Olur?
Arkadaşınız ile selamlaştığınızda bazen birden elektriklenme olabilir ve küçük bir espri ile gülümsersiniz. Bu sizi rahatsız etmeyecek kadar küçük bir etki yaratır. Birine dokunduğunuzda neden elektriklenme olduğunu araştırdık ve listeledik...
1. Vücudumuzdaki Atomların Pozitif Negatif Ve Nötr Enerjileri Vardır
Etrafımızdaki her şey atomlardan oluşuyor ve elbette buna insan vücudu da dahil. Atomlar da protonlardan, elektronlardan ve nötronlardan oluşur. Bunların her birinin istisnasız sırasıyla pozitif, negatif veya nötr yükü vardır. Atomlarda genellikle bu 3 tür parçacık sabit sayıda bulunurken, elektronlar her zaman bir yerden diğerine seyahat etme eğilimindedir. Bu, onları selamladığımızda ve omuzlarına hafifçe vurduğumuzda veya el sıkıştığımızda mobilyalarımızdan kıyafetlerimize, oradan da bir meslektaşımızın omzuna geçebilecekleri anlamına geliyor.
2. Statik Elektrik Negatif Enerji Dengelenmediğinde Meydana Gelen Şeydir
Elektronlar ve protonlar arasında dengesizlik olduğunda veya başka bir deyişle negatif ve pozitif enerji dengesizliği olduğunda, bilim adamlarının statik elektrik olarak adlandırdığı bir şey yaratılır. Karmaşık ismi ne olursa olsun, muhtemelen statik elektriği kendiniz yaratmışsınızdır. Örneğin, eğer saçınızı bir balona sürttüyseniz, aslında bunu yapıyorsunuz demektir; daha önce sahip olduğunuzdan birkaç elektron daha fazla “topluyorsunuz”. Ancak kısa bir süre sonra pozitif yüklü bir nesneye yaklaşırsanız, örneğin metal bir nesneyi veya iletken bir malzemeden yapılmış herhangi bir şeyi düşünün, muhtemelen küçük bir elektrik çarpması hissedeceksiniz. Bunlar bir yerden diğerine hareket ederek dengeyi yeniden kazanmaya çalışan elektronlardır.
3. Hava Soğuk Ve Kuru Olduğunda Küçük Elektrik Çarpmaları Daha Sık Görülür
Kış aylarında veya iklimin özellikle kuru ve soğuk olduğu dünyanın bazı bölgelerinde statik elektrik daha sık ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, nemli havanın aslında doğal bir iletken olması ve komik bir şekilde, nemin daha düşük olduğu ortamlarda meydana gelenler gibi daha güçlü deşarjların önlenmesine yardımcı olabilmesidir. İkinci durumda, nem eksikliği, belirli yüzeyleri tutarken veya bunlara dokunurken sık sık elektrik boşalmalarına neden olabilir.
4. Bize Elektronlarını Veren Bazı Eşyalar Vardır
Muhtemelen zaten bildiğiniz gibi, metaller elektriğin ana iletkenleridir; o kadar ki, tek amacı elektriği iletmek olan özel nesneler oluşturmak için kullanılırlar. Ancak polyester gibi iletkenliği düşük olan ve aniden bu hafif elektrik şoklarını verdiğimizde veya aldığımızda bir yerden başka bir yere giden elektriğin geçişinde rol oynayabilen lifler de vardır. Örneğin polyester, mobilyadan giyime kadar günlük hayatımızda kullandığımız birçok nesnede bulunuyor.