Aziz Sancar’ın keşfi kanseri önleyebilecek ilaca dönüşüyor
NOBEL ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın keşfi, Türkiye'de yapılan yeni bir araştırma sayesinde 'kanseri önleyebilecek' bir ilaca dönüşüyor. Dünyada ilk olan bu yeni araştırma, kanserle mücadelede yeni bir cephe açacak.
NOBEL ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın çalışması çağın hastalığı kanseri önleyebilir.
Sancar'ın çalışmasına göre, kansere karşı "koruyucu melek" olarak adlandırılan p53 adlı bir genin yokluğunda, "kanseri engellemenin" tek yolu, biyolojik saati düzenleyen mekanizmalardan, "CRY" adlı proteinin silinmesi.
Prof. Dr. Sancar'ın deney farelerinde genetik yöntemlerle yaptığı 'silme' işlemi, insana uygun değil. Koç Üniversitesi araştırmacılarından Prof. Dr. Halil Kavaklı ve ekibi, dünyada ilk kez CRY proteininin "ilaçla" yok edilebileceğini gösterdi.
Prof. Dr. Kavaklı, 2 milyon molekül arasından tek tek taranarak bulunan yeni keşfin ayrıntılarını ilk kez anlattı.
Türk bilim insanları, bu proteini "ilaçla" silebilecek bir çalışma yaptı. Hayvan deneylerinde "ilaç adayı" molekülün etkinliğini de ispatlayan araştırmacılar, insanlar üzerinde yapılacak faz çalışmaları için hazırlanıyor.
Her şey yolunda giderse 5-6 yıl içinde eczanelerde ilaç olarak yerini alabilecek.
Ekip, şimdilerde özellikle ölüm oranı çok yüksek olan pankreas ve karaciğer kanserinde bu molekülün etkinliğini görmek üzere farelerde çalışmalara başladı.