Avrupa’da başlayan salgın korkuttu! Vaka sayısı 41 milyon!
Eski hastalıkların yeniden salgın yaratması uzmanlar tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor. Özellikle ‘Kralların hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, İngiltere’de korkutucu düzeyde artıyor. İşte tüm yanlarıyla gut hastalığı...
VİKTORYA DÖNEMİ'NİN HASTALIĞI
Viktorya Dönemi (1837-1901) boyunca görülen bu hastalığın son yıllarda vakaları artmaya başladı.
“Kralların hastalığı” olarak bilinen gut, vücuttaki hücrelerde ve yiyeceklerde bulunan pürin adı verilen kimyasalların vücutta parçalanması sonucunda oluşan ürik asit birikimiyle ilişkilendiriliyor. Bu birikim genellikle el ve ayaklarda meydana geliyor. Kişilerin eklemlerinde ödem ve ağrı oluşuyor.
İNGİLTERE'DE VAKALAR ARTIYOR
Gut hastalığı son yıllarda İngiltere’de artmaya devam ediyor. Özellikle Liverpool, uzmanlar tarafından “İngiltere'nin gut başkenti” olarak adlandırılıyor. Liverpool Üniversite Hastaneleri tarafından paylaşılan verilere göre, 2023 yılında 5 bin 864 gut vakası kaydedildiği açıklandı. Bu sayı 2019'da kaydedilen rakamlara göre yüzde 960 artış anlamına geliyor.
ARTIŞLARIN SEBEBİ NE?
İnsan ömrünün uzaması, menopoz sonrası kadınlara östrojen replasman tedavilerinin verilmemesi, çoğu gut hastasının etkin tedavi almaması,
işlenmiş ve sağlıksız yağdan zengin, çok şekerli gıda ve alkol tüketiminin artması, Dukan diyeti gibi bazı yüksek pürin içeren diyetlerin popülerleşmesi, hareketsizlik, obezite,
ansiyon, kronik böbrek hastalığı, hiperlipidemi ve metabolik sendrom gibi hastalıkların görülmesiyle ilişkilendirilebilir.
GUT HASTALIĞINI ETKİLEYEN NEDENLER
Travma, ameliyat, enfeksiyonlar, alkol alımı, uzun süren açlık, yeterince su içmeme, yoğun şeker,
et, sakatat, kabuklu deniz ürünü, bira gibi mayalı alkollerin tüketimi, bazı ilaçların kullanımındaki artış (idrar söktürücü tiyazid içeren tansiyon ilaçları, düşük doz aspirin, böbrek transplantasyonlu hastalarda kullanılan siklosporin gibi ilaçlar vb…) hastalığı tetikleyebiliyor.
Bazen ürik asitin üretimini artıran bazı hastalıklardan dolayı (lenf kanserleri) veya genetik olarak ürik asit metabolizması ile ilgili bazı enzimlerin eksikliği ya da fazlalığında da gut gelişebilir. Ürik asidin seviyeleri ne kadar yüksekse ve ürik asit ne kadar uzun zamandır yüksekse gut atağı geçirme riski o derece yüksektir. Ayrıca sıcak havanın da gut ataklarını tetikleyebildiği bildirilmiştir.
TEDAVİSİ NEDİR?
Gut hastalığın tedavisinde, iltihaplanma döneminde ortaya çıkan semptomları bastırmaya yönelik olarak hastalığı tetikleyen yiyecek ve içeceklerin tüketimini azaltma, iltihaba bağlı ağrıyı ve şişliği dindirmek ve ürik asit seviyesini düşürmeye yönelik ilaç kullanımı ile uygulanır. Akut ataklar ve ataklar arası olarak uygulanan tedavi sürecinde, "antienflamatuar" ilaçlar ağrılı dönem için verilir. Hastalığın seyri ve evresine göre belirtildiği gibi ürik asit seviyesini düşürmeye yönelik ilaçlarda kullanılır.