Adeta Şifa Deposu! Hintlilerin Kutsal Yağı Şifa Deposu Çıktı! Ghee Yağının Faydaları
Son dönemde çok fazla kullanılmaya başlayan sade yağ bir diğer adıyla da Ghee yağı, tereyağının %99 oranında süt yağı içeren kısmından elde edilir. Peki Ghee yağı nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir? İşte her derde deva Ghee yağı...
Yabancılarda Ghee yağı, Osmanlı da ‘revgan-i sade’ olarak adlandırılıyordu. Günümüzde ise sade yağ olarak bilinen bu yağın faydaları saymakla bitmiyor.
Ghee yağını, tereyağının, içinde doğal olarak bulunan süt proteini kazein ve süt şekeri laktozdan arındırarak elde ederiz.
Ghee yağı, Hindistan'da keşfedilmiş ve kutsal sayılmıştır. Hintliler zaman zaman bu yağı ritüellerde de kullanmıştır.
Ghee yağını elde etmek ise hiç zor değildir. 1 kilogram tereyağından 900 gram kadar Ghee yağı elde edilebilir.
Peki Ghee yağının faydaları nelerdir? Ghee yağı nasıl yapılır ve kullanılır? İşte merak edilenler
GHEE YAĞININ FAYDALARI
Beslenme Uzmanı Dr. Rupali Datta, sade yağın tereyağına kıyasla daha uzun süre bozulmadan tüketilebileceğini belirtiyor. Aynı zamanda ghe yağı , A, D, E ve K2 vitaminleri yönünden de oldukça zengin yağlar arasında yer alıyor.
Ghee yağı doğal ve güçlü bir enerji kaynağıdır. Sporcular başta olmak üzerine gün içerisinde bedensel aktivitelerde bulunan insanlar sade yağı tüketebilirler.
İçerisinde bütirik asit içeren sade yağ, bağırsak sağlığını korumad da etkilidir. Mide asidi salgı miktarını dengeleyerek sindirimi düzenler.
Ghee yağı düzenli olarak tüketildiğinde kalp hastalıkları ve birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir. Aynı zamanda yaşlanma belirtilerini de geciktirir.
Ghee yağı yemeklerde de rahatlıkla kullanılabilir. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olan Ghee yağı kızartmalarda kullanılabilir.
Hamur işlerinde ise Ghee, tereyağı veya diğer yağların yerine geçebilir. Kurabiyeler, kekler, ekmekler ve diğer hamur işlerini yaparken Ghee kullanarak lezzet katabilirsiniz.
Bazı raporlara göre Ghee yağı cilt ve saç bakımında da kullanılmıştır ancak hangi tekniklerle kullanılacağı araştırılmalıdır.
Mısır patlatırken de Ghee yağını kullanabilirsiniz.
Ghee, sebzeleri, etleri veya baharatlı karışımları sotelemek için harika bir seçenektir. Yemeklere zengin bir lezzet katar.