3 bin 800 yıllık antik hastalık geri döndü: En çok çocuklarda görülüyor...
ABD'de 3.800 yıllık eski bir hastalık, yeniden çocuklar arasında yayılmaya başladı. Bu eski hastalık nedir ve nasıl ortaya çıkıyor? ABD'de görülen bu 3.800 yıllık eski hastalığın arkasındaki nedenler nelerdir?
Uzmanlar, yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkan ve 3.800 yıl önceye dayanan antik bir hastalığın ABD'de yeniden yayılmaya başladığını belirtiyor. Verilere göre, bu hastalık Amerikalı çocuklar arasında hızla artıyor. Antik hastalığın neden tekrar ortaya çıktığı ve nasıl yayıldığı ise araştırmalarla inceleniyor.
AMERİKALI ÇOCUKLARDA YENİDEN GÖRÜLDÜ 3.800 YILLIK HASTALIK GERİ DÖNDÜ!
3.800 yıl önce ortaya çıkan eski bir hastalık geri döndü ve en çok çocuklarda görülüyor...
M.Ö. 3.800'lü yıllarda Mısır'da başladığı düşünülen iskorbüt hastalığının ABD'de artış gösterdiği kaydediliyor. Dişlerin dökülmesine ve aşırı ağrılara yol açabilen iskorbüt hastalığının oranı, ABD'de 2016 ile 2020 yılları arasında üç kat artarak her 100.000 çocukta sekizden yaklaşık 27'ye yükseldi.
İSKORBÜT HASTALIĞI NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?
skorbüt hastalığı, cilt, kan damarları ve bağların sağlıklı kalması için gerekli olan C vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor. Amerika'nın kırsal bölgelerinde yaşayan milyonlarca çocuk, sağlıklı ve taze gıdaya erişimin sınırlı olduğu bölgelerde yaşadığından, bu hastalığa karşı daha savunmasız kabul ediliyor. Beslenme yetersizliği iskorbüt hastalığının ana nedeni olsa da, uzmanlar küçük yaştaki çocuklarda artan otizm oranları gibi başka faktörlerin de bu durumu etkilediğini belirtiyor.
3.800 YILLIK ANTİK HASTALIK ÇOCUKLAR ARASINDA YAYILIYOR!
C vitamini eksikliği, vücudun yeterli kolajen üretememesi veya hızlı iyileşememesiyle sonuçlanır. Bu durum, diş eti kanamalarına, dişlerin gevşemesine, pullu cilde, kırılgan saçlara, deri altında kanamaya, kas yorgunluğuna, anemiye ve morarmalara yol açabilir. İskorbüt ayrıca bacakların şişmesine ve çocukların yürümekte zorluk çekeceği kadar şiddetli ağrılara neden olabilir.
İSKORBÜT HASTALIĞININ TARİHİ
İskorbüt hastalığının kökenleri M.Ö. 3.800'lü yıllara, Mısır'a kadar uzanır. Modern tarihte ise iskorbüt, 1500'lü yıllarda belgelenmiş ve 16. ile 18. yüzyıllar arasında 2 milyondan fazla denizcinin ölümüne neden olmuştur. Daha dengeli bir diyetin iskorbüt hastalığını önlediği anlaşıldıktan sonra, 1900'lerde bu hastalığın ortadan kalktığı düşünülüyordu. Ancak, Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre, 1970'lerde Amerikan diyetinin daha karbonhidrat ağırlıklı hale gelmesi ve taze meyve ve sebze tüketiminin azalmasıyla birlikte iskorbüt yeniden ortaya çıkmış ve son yıllarda tekrar artış göstermiştir.