İstanbul Boğazında hangi balıklar tutulur? Boğazda hangi balıklar var?
İstanbul Boğazında hangi balıklar tutulur diye soran olta balıkçıları İstanbul'da balık tutmaktan vazgeçemezler. Yoğun balık varlığı ile İstanbul'da balık tutulacak birçok bölge bulunmaktadır. İşte İstanbul Boğazında tutabileceğiniz en harika balıklar!
Özellikle İstanbul'un geçmiş yıllarında boğazda bolca bulunan kılıç balığı maalesef şu dönemlerde çok azalmış durumda. Sayılarının artışını sağlamak sebebiyle belli dönemlerde av yasağı getirilen Kılıç Balığı'nın eti çok lezzetlidir.
Hamsi genellikle Karadeniz'de bulunmasına rağmen havaların soğuması ile boğazdan geçerek Marmara Denizi'ne de inmektedir. Özellikle boğazın Karadeniz'e yakın kısımlarında bulunan Hamsi çok tercih edilen bir balık türüdür.
İstavrit Balığı İstanbul Boğazı'nın en vazgeçilmez balığıdır. Özellikle Üsküdar kıyılarında bolca tutulan İstavrit'i olta balıkçıları genellikle tercih eder. Çapari takımı kullanılarak çok kolay bir şekilde tutulan bu balığın tadı ise çok güzeldir.
Kefal boğazda tutulması muhtemel balıklardan biridir. Genelde kış mevsiminde Kasımpaşa, Balat ve Ayazkapı'da avlanan bu balık Arnavutköy'de de tutulabilmektedir.
Yerli balıkların başında gelen Dülger balığı Marmara denizinde bolca bulunan bir balık türüdür. Çorbası nefis olan Dülger Balığı yakalandıktan sonra çıkardığı sesler sebebi ile balıkçıları üzse de olta balıkçıları tarafından en fazla tercih edilen balık türlerinden biridir. Diğer adı ise "Kırlangıç" balığıdır.
Kolyoz balığı kış aylarında tutulması muhtemel olan ve Uskumru Balığına çok benzeyen bir türdür. Hatta bu benzerlik sebebi ile eskiden balıkçılar Uskumru diye Kolyoz satarlarmış.
Lüferler büyüklüklerine göre ayrı isimler alırlar. Bir kiloda 25-40 adet olanlara defne yaprağı, 16-20 adet olanlara çinekop, 10-14 adet olanlara sarıkanat, 2-8 tane olanlara lüfer ve bir kilo ve üstüne de kofana denir.
Palamut balığı da ağırlığına göre çeşitli adlar alır. 300 grama kadar olanına kestane palamudu, 500-700 gram arasında çingene palamudu, 750 gram-1,5 kilo arasına palamut, 3-5 kilo olanlara torik, 5-8 kilo arasındakilere sivri, 8-10 kilo olanlara altıparmak ve üstüne pişota denilir. Torik ve üstü balıklar en az üç yaşında olurlar. Maalesef bugün nadiren torik tutulmakta, ondan sonrakilere ise hiç rastlanılmamaktadır.
Sardalya balığı, küçük ve yağlı bir deniz ürünü olup, dünya genelinde tüketilmektedir. Sardalya balığı düzenli tüketildiğinde beyin fonksiyonlarından kalp sağlığına, kemik sağlığından immün sistemin desteklenmesine kadar birçok fayda sağlar.
Maalesef artık Uskumru ülkemizde görülmemektedir. 1960'lı yıllarda bolca bulunan Uskumru artık ithal edilmektedir.