Faydaları saymakla bitmiyor! Sumak ekşisi evde yapılır mı? Evde sumak nasıl yapılır?
Sumak yemeklerimizi, salatalarımızı renklendirmek ve tatlandırmak için kullandığımız bir baharat. Kendine özgü tadıyla ayrılan sumağın suyundan yapılan sumak ekşisi evde yapılır mı? Sumağın faydaları neler?
Sumak ekşisi birtakım özel işlemler sonucu elde edilen bir sostur. Ülkemizde çok fazla kullanılan sumak baharatının yanı sıra bu sos da oldukça yaygındır.
Sumak bitkisinden elde edilen sumak ekşisi ve sumak baharının faydaları saymakla bitmiyor. Peki sumak ekşisi nedir?
SUMAK EKŞİSİ NEDİR?
Sumak ekşisi, bu bitkinin kırmızı kısmının belirli koşullarda kurutulup, sofra tuzu ile öğütülmesiyle hazırlanır.
SUMAK EKŞİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Hazımsızlığa çözüm sağlar.
- Mideyi rahatlatır.
- Bağırsak hareketlerini dengeleyerek sindirim sistemine destek olur.
- Vücuttan toksinleri atma sürecini hızlandırır.
- Metabolizmayı canlandırarak zayıflamaya destek olur.
EVDE SUMAK EKŞİSİ YAPILIR MI? SUMAK EKŞİSİ NASIL YAPILIR?
Yaklaşık 10 kilo sumak yaprağını geniş bir leğene yerleştirin. Ekşi bir tat elde etmek için asidik özellikte sumak kullanmaya özen gösterin.
Leğene sumakların üzerini kaplayacak kadar su ekleyin ve bekleyin. Sumaklar, ekşisini suya salmaya başlayacaktır.
Ardından ekşi suyu süzerek sumakları başka bir leğene alın ve üzerine tekrar su ekleyin. Bu işlemi 2-3 kez tekrarlayarak sumakların tamamen ekşiliğini almasını sağlayın.
Süzdüğünüz ekşi suları bir araya toplayın ve tortusunun çökmesi için üzerine un ekleyin.
Un dibe çöktüğünde, üstte kalan berrak sumak suyunu cam bir kavanoza veya şişeye aktarın ve üzerini hava almayacak şekilde tülbentle kapatın.
Hazırladığınız sumak ekşisini birkaç gün güneşte bekletin. Dilerseniz kıvamını daha fazla koyulaştırmak için bir taşım kaynatabilirsiniz.