Bir Sıkımla Ayvayı Yumuşatın! Ayvanın Üzerine Limon Sıkarsanız Ne Kuruluğu Kalıyor Ne de Boğazda Kalıyor
Kış aylarının en sağlıklı meyveleri arasında yer alan ayvayı yemek oldukça zordur. Genellikle kuru ve sert olmasından kaynaklı boğazdan geçme konusunda zorlanıyor. Tam da burada limon devreye giriyor. Nasıl mı? İşte detaylar...
Günümüzde severek tüketilen ayvanın 4000 yıllık bir tarihi vardır. Kendine özgü tadı ve yapısı olan ayvanın birbirinden farklı faydaları bulunmaktadır.
Ayva, lif bakımından oldukça zengindir ve bu da kişide tokluk hissi yaratır. Bu lifler, bağırsak ve sindirim sağlığı için faydalıdır ve kabızlığı önler.
Kış aylarında artmaya başlayan öksürüğe de birebir çaredir. Ayvanın içinde bulunan doğal şekerler mukusun incelmesine yardımcı olur ve boğazın rahatlamasını sağlar.
Ayvanın içinde bulunan antioksidanlar, cilt sağlığında önemlidir. Sürekli olarak ayva tüketmek, cilt dokusunu iyileştirir ve içinde bulunan C vitamini de hücrelere canlılık katar. Ayva, bununla da kalmayıp cilt tonunu eşitlerken aynı zamanda cildin nem dengesini sağlar.
Araştırmalar doğrultusunda ayvanın içinde bulunan antioksidanların, kanser riskini azalttığı öğrenildi. İçerisindeki fenolik bileşikler ve C vitamini kanser hücrelerini büyük oranda önlüyor. Ancak bu tür araştırmaların devamı olmalıdır.
Oldukça sert ve kuru bir yapıya sahip olan ayva genellikle yanlış tüketiliyor. Bir bıçak yardımıyla soyulan ve bu şekilde tüketilen ayva genellikle boğazda tıkanıklığa, kuru olduğu için zorlanarak tüketmeye yol açıyor.
Ayvayı doğru şekilde tüketmek gerekmektedir. Bunun yolu ise çok basit.
Ayvayı yemeden önce bir tahta kaşığı alın ve dış kabuğuna vurmaya başlayın. Bu yöntem ayvanın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Bir sonraki aşamada bıçak değil de kaşık kullanmalısınız. Kaşık yardımıyla ayvayı oyarak yemelisiniz.
Son aşamada ise ayvanın daha da yumuşaması için üzerine limon sıkmalısınız. Ayva tüketmenin püf noktalarından biri olan bu işlem ayvanın kuruluğunu, boğaza takılma hissini ve buruk tadını alacaktır. Aynı zamanda ayvanın üzerine limon ve tuz karışımıyla beraber Türk kahvesi de dökebilirsiniz.
Ayvanın faydalarından beslenmek için düzenli olarak tüketmelisiniz. Bu sayede kış aylarında doğal ilaç tüketmiş olursunuz.