TikTok'a büyük para ceza: İşte nedeni

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi ve izinsiz veri toplandığı gerekçesiyle TikTok'a 1 milyon 750 bin lira para cezası verdi. Öte yandan Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu üyelerinin telefonlarına TikTok uygulamasının yüklenmesini yasaklayan bir karar aldı.

Sosyal medyada yayılan ve gündem olan birçok videonun kaynağı olan sosyal paylaşım platformu TikTok ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi ve izinsiz veri toplandığı gerekçesiyle TikTok'a 1 milyon 750 bin lira para cezası verdi.

Kurumun internet sitesinde yer alan kararda, TikTok'un 2021 yılı Ocak ayındaki Gizlilik Politikası güncellemesinden önce 13 yaş ve altı çocukların profillerinin herkes tarafından görüntülenebildiği, kişisel bilgilerin görüntülendiği ve ebeveyn izni olmadan veri toplandığına dikkat çekildi. TikTok'un hangi veriyi ne amaçla işlediğinin net şekilde belirtmediğine vurgu yapıldı.

Uygulamayı kullanabilmek için kabul edilmesi gereken Hizmet Koşulları metninin Türkçeye tercüme edilmediği ve bu nedenle kullanıcıların maddeleri anlamadan kabul ettiği belirtildi.

Kurul, para cezasına ek olarak TikTok'un bir ay içerisinde Hizmet Koşullarını Türkçeye tercüme etmesi, Gizlilik Politikası metinlerini 3 ay içinde Kanuna uygun hale getirmesi ve Gizlilik Politikasında aydınlatma metni açıklamalarını detaylandırılmasını istedi.

Öte yandan Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, TikTok’un kendi personelince kullanılan cihazlara yüklenmesini yasakladı.

Avrupa Birliği Sözcüsü Sonya Gospodinova, “Bu yasak, komisyonu ve komisyonun kurumsal ortamını siber saldırılara karşı korumayı amaçlamaktadır.” dedi.

tiktok Kişisel Verilerin Korunması Kanunu avrupa birliği