RTÜK'ten Şiddet ve Medya Çalıştayı: Gündüz kuşağı programlarının eğitici olması tavsiye edildi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun medya kurumlarına yönelik düzenlediği "Şiddet ve Medya Çalıştayı"nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildiride "Dizilerde karşımıza çıkan şiddetin yine şiddetle çözümlenmesi, farklı zararlı davranış ve düşünce kalıplarını meşrulaştırmaktadır" denildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, ilgili bakanlıklar ve medya kuruluşları yöneticilerinin katılımı ile yapılan çalıştayın sonuç bildirgesini açıkladı. Şiddetle mücadelenin büyük ölçekte katılım, sorumluluk ve iş birliği gerektirdiği belirtilen bildirgede, medyanın ortak bilinç oluşturma noktasındaki etkisine dikkat çekildi.
Dijital medya okuryazarlığının geliştirilmesi içi çalışma yapılması ifade edilen bildirgede, şiddeti içeren ham görüntülerin kullanılması ve bu görüntülerin haber sunuşu sırasında tekrar tekrar yayınlanmasından kaçınılması gerektiği kaydedildi.
“Şiddet ve Medya Çalıştayı” sonuç bildirgesinde, şiddet içerikli yayın ve haberlerin, abartılı ses efektleriyle sunulmasının izleyici üzerindeki etkisinin dikkatle düşünülmesi gerektiği vurgulandı.
Sonuç bildirgesinde, televizyonlardaki şiddet haberlerinde mahremiyet ve aile değerinin zarar görmesinin önüne geçilmesinin altı çizildi. Milli ve manevi değerlerin ön planda tutulduğu, aile dostu yapımların teşvik edilmesi ve sayılarının artırılmasının önerildiği bildirgede, dijital platformların her yaştan bireye hizmet sunduğuna dikkat çekildi. Bildiride, “İsteğe bağlı yayın hizmeti sunan platformlar yayın seçiminde bulunurken öz denetim uygulamalı ve aile değerlerini koruyan yayınlara öncelik tanımalıdır” ifadelerine yer verildi.
Kadına yönelik şiddetin medyada hassasiyetle yaklaşılması gereken şiddet türlerinin başında bulunduğuna yer verilen bildirgede, gündüz kuşağı programların eğitici olması tavsiye edildi.
Medyada şiddetin nasıl sunulduğunun, şiddet bağlamında bilincin oluşturulması noktasında kritik bir öneme sahip olduğu vurgulanan bildiride "Özellikle dizilerde karşımıza çıkan şiddetin yine şiddetle çözümlenmesi, şiddeti doğal bir çözüm aracıymış gibi göstermekle birlikte farklı zararlı davranış ve düşünce kalıplarını da meşrulaştırmaktadır. Bunun yerine şiddetin bir suç olduğu ve şiddet uygulayan kişinin ağır hukuki yaptırımlarla karşılaşacağı üstüne basılarak gösterilmeli ve bu yönde bir toplumsal bilinç oluşturulmalıdır" ifadelerine yer verildi.