Abdullah Gürgün
Abdullah Gürgün 4. Kuvvet

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, başta Çanakkale olmak üzere, tüm yurtta kutlanan ulusal bir günümüz. I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u işgale gelen düşman donanmasına karşı verilen Çanakkale Deniz Savaşları'nda düşman gemilerinin perişan edildiği gün. Tüm dünyaya “ÇANAKKALE GEÇİLEMEZ” dediğimiz gün...

18 Martta ne olmuştu?

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi - Resim : 1

HÜSEYİN AVNİ BEYLER

Çanakkale Savaşı iki ismi ulusun beynine ve yüreğine kazımıştır. Mustafa Kemal Bey ve Hüseyin Avni Bey. Mustafa Kemal Bey daha sonra Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk olacaktır. Hüseyin Avni Bey de Çanakkale’de alayının üçte ikisi ile birlikte kendisi de şehit olan ünlü  komutandır.

Hüseyin Avni Bey’in torunu, Sökeli hemşerim Hüseyin Avni Bey (Tanman), Çanakkale savaşı araştırmalarıyla bilinen Ahmet Yurttakal ile Birlikte, “Şanlı 57. Alay’ın Cesur Komutanı Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey” isimli bir kitap yazmıştır.   

18 Mart’ı bayram yapan olayları Şehit Hüseyin Avni Bey’in torunu Hüseyin Avni Bey’in (Tanman) kitabından okuyalım.

4 MART

“4 Mart günü [1915] güneşin doğmasıyla Müttefik donanmasından yedi zırhlı ve üç kruvazör Boğaz önüne gelir, Seddülbahir ve Kumkale’yi ağır bombardımandan sonra Türk tabyalarını tahrip için Seddülbahir’e altmış, Kumkaleye 400 asker çıkarılır. Müttefikler bu çıkarmayı on dört sandalla yapar. Takviye kuvvet olarak çıkarmayı karşılamak üzere 19. Tümen’den 57. Alay’a emir verilerek hızlı bir vaziyette Çamburnu’ndan Sarafim Çiftliği’ne gelmesi istenir. Hüseyin avni Bey atına atlayarak dört nala Kirte (Alçıtepe) köyüne gider, 19. Tümen Kurmay Başkanı Lütfi Bey ile görüşür”...

Ve mücadele başlar...

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi - Resim : 2

18 MART

“18 Mart 1915 sabahı Limni Adası’nda toplanan gemiler sabah Queen Elizabeth zırhlısından çekilen işaret flamasıyla harekete geçtiğinde saat 8.15’tir.

“Donanma saat 10.00’da Boğaz girişine yaklaştığında Türk kıyı gözetleme postalarının şimdiye kadar gördüğü en fazla gemidir. 18 Muharebe gemisi, refakat kruvazörleri ve mayın arama-tarama gemilerinden oluşan yüzden fazla gemi Boğaz’a yaklaşmaktadır.

“Donanma bir saat içinde Boğaz’dan içeri girmeye saatler 11.15’i göstermektedir. Üç hat halinde 18 savaş gemisi ile Boğaz’a giren donanmanın 1. (A) hattı ilk manevrayı yapar. Saat 11.15’te Triuph muharebe gemisi, Anadolu yakasındaki Halileli sırtlarına 13 bin metreden ilk ateşi açar. İntepe’deki 12 cm’lik Muhasara Bataryası da ateşe karşılık verir. Bu ilk mermiyle Çanakkale Boğaz Muharebesi başlar. Akşama kadar süren muharebelerde tabya ve batarya başındaki asker ve subaylar kahramanca mücadele eder.

“Akşam olduğunda o güne kadar yenilgi görmemiş mağrur Müttefik Donanması ağır bir yenilgi almıştır,  zafer Türk milletinin olmuştur. Müttefik Filonun; 18 Mart 1915’te Boğaz Muharebesi’ne katılan güçlü savaş gemilerinden üçü (Bouvet, Ocean ve Irresistible) batarak Boğaz’ın sularına gömülmüş, dört gemi (Inflexible, Gaulois, Suffren ve Agamemnon) savaş dışı kalarak muharebe edemez hale gelmiştir”.

Düşman gemileri ilk Çanakkale Deniz Muharebesi’ni kaybetmiş Boğaz’ı geçememiştir. İşte bu nedenle bugünü18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi olarak kutluyoruz.

Ancak Çanakkale’de muharebeler çok ağır, çok zor koşullarda sürer. Büyük fedakarlıklar yapılır. Binlerce şehit verilir. Efsane komutan Mustafa Kemal’in, “Merminiz kalmadıysa süngü takın”, “Size taarruz etmenizi değil ölmenizi emrediyorum” gibi dünyada eşi benzeri bulunmayan emirleri ve Türk askerinin dünyada eşi benzeri görülmemiş kahramanlıkları sonunda düşman başarılı olamaz, pes eder.

1915 yılının son ayı Aralık ayında geldiği gibi çeker gider....

Zafer Türklerindir...

Tüm şehit ve gazilerimizi minnet, saygı ve sevgiyle anıyorum.

istanbul çanakkale türk Deniz anadolu son mart 18 mart