Ağrı kesici stokları tükeniyor
Birleşik Krallık’ta 23 Aralık 2021’den bu yana Kovid-19’un Omicron varyantına bağlı ateş düşürücü paracetamol ve ibuprofen stoklarında ara ara bir miktar düşüş gözlemleniyor. Independent gazetesi, bu durumun nedeninin Noel ve yeni yıl dolayısıyla bir araya gelen insanların birbirlerine virüsü bulaştırmaları, hasta olup bu ateş düşürücü ilaçların tüketimini artırmaları olarak açıkladı. Tam Noel öncesi olduğu için aynı stok tükenmesinin hindi pazarında olduğu bilgisi de haberde yer aldı.
Geçen günlerde ilaç stokunun tükenmesi konusu, The Telegraph gazetesiyle yeniden gündeme geldi. The Telegraph’in haberine göre, Aralık 2021’deki ilk haberden sonra insanlar bu ilaçları alıp hasta olmaları durumunda kullanabilmek için evlerinde stoklamaya başladı. İngiltere Millî İstatistik Ofisi, her 10 eczaneden üçünde bu ateş düşürücü ilaçların raflarda azalması durumunun söz konusu olduğunu açıkladı. Ancak birçok süpermarket ve eczanede bu ilaçların bulunabildiği bilgisi aktarıldı. İlaç üreticileri, Omicron’dan dolayı artan talebe yetişemediklerini belirtti. Omicron’un yanı sıra kış ayları nedeniyle grip vakalarında yaşanan artış, anjin ve üçüncü Kovid-19 aşısını olanların ağrı şikâyetleri gibi yan etkiler için bu ilaçları kullanmaları da talebi artıran etkenler arasında yer aldı. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Büyük Britanya Sağlıkta Tüketici Kurumu Başkanı Michelle Riddalls “İlaç satışındaki sıkıntılar küçük, lokal, anlık ve hemen düzeltilebilir durumda. Ibuprofen ve paracetamol; hafif geçirilen Kovid-19, grip, anjin ve aşı sonrası kırıklık belirtilerinde başarılı ilaçlar. Bu aralar, tüketimin artması normal.” diye konuştu.
‘İLAÇLAR UYGUN FİYATA İNGİLTERE’DE ÜRETİLSİN’
İskoçya gazetesi The Scotsman’ın 13 Eylül 2021’de yayınladığı habere göre, Brexit ve Kovid-19 nedeniyle bazı ilaçlarda tedarik sorunu ortaya çıktı. Gazete, konuya farklı bir açıdan yaklaştı. Haberde demecine yer verilen Profesör Clive Boldman’a göre, yeni bir sistem bu sıkıntıları önleyip karbon salınımını azaltarak yeni iş alanı da açabilir. Boldman, daha genel anlamda ilaç sıkıntısına değinen bu haberde, ilaçların çoğunun uygun fiyatlı olduğu için Hindistan ve Çin’den geldiğini belirtti. Gümrük, ithalat ve ulaşım sorunlarının ilaç sıkıntısına yol açabildiğini vurgulayan Boldman, “İlaçların uygun fiyata İngiltere’de üretilmesi bu sorunları önler, yeni iş olanakları yaratır ve ulaşımın neden olduğu karbon salınımını da azaltır.” dedi. İskoçya’daki Strathclide Üniversitesi’nin yeni bir teknolojiyle bu proje üzerinde çalıştığı bilgisi de aynı haberde yer aldı. Sekiz üniversite ve ilaç üreticileri arasında oluşturulacak iş birliğiyle, sürekli üretimin sağlanması hedefleniyor. Üniversite, konuyu Birleşik Krallık hükûmetine sundu.
SAĞLIK SİSTEMİ ZAYIFLATILIYOR
Genel anlamda Birleşik Krallık’ta sağlık sistemi köklü bir değişim içinde. İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda, 1947’de kurulan, SGK gibi prim ödemeye dayalı olmayan, her vatandaşa ve ayrıca ülkede oturan yabancılara tamamen ücretsiz olan çok kaliteli sağlık sistemi sürekli zayıflatılıyor. Yıllardır seçimleri kazanan sağ Muhafazakâr Parti ile Millî Sağlık Teşkilatı’na ayrılan bütçe azaltılıyor. Buna bağlı olarak hastanelerde çalışan doktor ve sağlık görevlisi sayısı düşürülüyor. Bu durum, hastalar açısından uzun beklemelere yol açıyor. İngiltere hükûmeti, uzun süre muayene sırası beklemek istemeyenlere özel sağlık sigortası veya para ödeyerek sıranın önüne geçme gibi çözümler öneriyor. Hükûmet, bu yöntemle ABD modeli paralı sağlık sistemine geçmeyi hedefliyor. Ancak ülke halkı, bu yaklaşıma tepkili.