Ukrayna'da Batı-Rusya rekabetinin askeri yansımaları tarafların hedefleri
Kırım gibi önemli bir stratejik yarımadayı Rusya'ya teslim etmek zorunda kalan Batı, jeopolitik açıdan durumu dengelemek için arayışlar içine girdi. Bu çerçevede, Ukrayna silahlı kuvvetleri üzerinden Rusya'ya karşı mücadelesini sürdürmek istiyor.
Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçı bir silahlı ayaklanma başlatan 12-15 bin kadar milis, Rusya tarafından destekleniyor. Milislerin ağırlıklı olarak hafif silahları bulunuyor. Ancak eski model tank ve demode topları da mevcut. Ukrayna ordusu, uçak ve helikopterleri de kullanarak milislerin bölgedeki kontrolüne son vermek istiyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, askeri girişimleri artırıp, milislerin savaşma azim ve iradesini kırmayı hedefliyor. Bu durum ise Ukrayna ordusunu baskı altında tutuyor ve saldırılarda siviller de zarar görüyor. Özellikle Ukrayna topçusunun atışları yerleşim bölgelerinde sivil zayiatı artırıyor. Birleşmiş Milletler konuyu mercek altına aldı. Şimdiye dek hayatını kaybeden yaklaşık 1400 kişiden 900 kadarının sivil olduğu söyleniyor.
Batı ve ABD'nin Ukrayna'ya bilinen desteği üç başlıkta toplanabilir: Askeri danışmanlık, İstihbarat desteği, Askeri teçhizat yardımı. Batı'nın da katkısı ile hazırlanan plan gereğince Ukrayna ordusu, SU-25S uçaklarının yakın hava desteğinde stratejik önemi bulunan Slovaiansk ve Kramatersk'te başarı sağladı. Milisler en önemli mevzilerini terk etmek zorunda kaldı. Ayrılıkçı gruplar, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde tutunmaya çalışıyor.
Ukrayna ordusunun stratejik hedefi, Rusya'dan milislere yönelik lojistik destek hatlarını bütünüyle tıkamak ve Rus sınırı boyunca 5 km.lik bir tampon bölge oluşturmak. Rusya'ya ait birlikler sınır boyunca konuşlandırılmış durumda. 15 bin kişilik, modern silahlara sahip muharip birlikler, özellikle keşif ve gözetlemeye vasıtaları ile donatılmış. Rusya, Ukrayna hava sahasında yoğun olarak insansız hava aracı uçuruyor. Ukrayna makamları, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına roket ve top atışı yaptığını ileri sürüyorlar.
Ukrayna ordusunun nihai askeri hedefi, Donetsk ve Luhansk bölgelerine sıkıştırılan Rus yanlısı ayrılıkçıları bütünüyle imha etmek. Ama hem siyasal hem de askeri nedenlerle bu oldukça ihtiraslı bir hedef. Ukrayna ordusu, 1,5 milyon insanın yaşadığı bu bölgede sokak savaşları vermek zorunda. Bu da büyük bir zayiatı ve sivil ölümlerini göze almayı gerektiriyor. Ayrıca, Rusya'nın ayrılıkçı milisleri kaderleri ile baş başa bırakacağını beklemek fazla gerçekçi olmaz!
Ukrayna'nın doğusundaki sıcak bölgede askeri durum özetle böyle. Putin ve Rusya'nın Ukrayna'nın kesin bir askeri üstünlüğüne izin vermesi beklenmemeli! Putin, muhtemelen çatışmaların devam etmesinden yana. Silahlar patlamaya devam ettikçe, yılgınlık ve bezginlik artacak. Barış söylemleri şiddetlendikçe, Putin, krizi çözüme ulaştırma kudretindeki tek lider olarak hem Rusya hem Ukrayna hem de dünya kamuoyunun karşısına çıkacak. Batı, Ukrayna'yı askeri yöntemlerle sonuç alma konusunda teşvik etmeye devam edecek.
Batı, Ukraynalı kanı dökerek Rusya ile olan hesaplaşmasını sürdürmek istiyor. Ukrayna, jeopolitik, siyasi ve ekonomik nedenlerle Rusya ile iyi komşuluk ilişkisi içinde yaşamını sürdürmenin yollarını aramalıdır. Ukrayna, eşit koşullar altında, vesayet ilişkisine girmeden Rusya ile uzlaşmanın yolunu bulursa, daha güvenli ve huzur içinde bir ülke olacaktır.
Hiçbir Batı ülkesinin,"Ukrayna daha iyi olsun!" diye bir kaygısı olamaz! Batı'nın amacı, Rusya'nın jeopolitik dengesini bozmaktır. Ukrayna ise bu amaca yönelik bir aractır.
Amiral Soner Polat
ulusalkanal.com.tr