Çetin Ünsalan
Çetin Ünsalan Köşe Yazısı

Üniversite parasız mı oluyor?

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç üniversite harçlarının kaldırıldığını açıkladı. Ülkede parasız eğitim istediği için hapse atılan gençler gerçeği ortadayken büyük bir çelişki olduğunu kanaatinde misiniz?

Eğer böyle düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü bazı bilmecelerin sırrı, kelimelerin içinde gizlidir. İktidar üniversite harçlarının kaldırılmasından bahsediyor, parasız eğitime geçilmesinden değil.

İkinci eğitimde kaldırılmaması da teknik bir sebeple midir, yoksa tartışmanın burada odaklanması niyetiyle midir ciddi kuşkularım var. Zira bu sayede dün gece ana haber bültenlerinde haber verilirken, salt bu unsur öne çıkarıldı.

Oysa ortada büyük bir kandırmaca var. Ülkede üniversite harçları kalkıyor, ama eğitim parasız olmuyor. 2006 yılında çıkarılan Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ve bu minvalde uygulamalar çerçevesinde meseleye bakmak gerekir.

İlk ve orta dereceli eğitim kurumlarının açılmasına günler kala, parçalı müfredat ile gelecek kuşakları bekleyen tehlikeyi Eğitimci Yazar Mahiye Morgül çok net ortaya koyuyor. Sertifikalı içi boş beyinler yaratılacak… Üstelik en eğitilmemiş, sadece bilgilendirilmiş cinsinden.

Fakat aynı çerçevede diplomaların da rafa kalktığı gerçeğinin altını çizmemiz gerekiyor. Bundan sonraki eğitim anlayışına göre, insanlar arzu ettikleri ve en önemlisi paralarının yettiği kadar ders alacaklar. Yani parayı bastır, sertifikan olsun. Yüksek ihtimalle de bu sertifikasyonu yabancı kurumlar yapacak.

Yani zaten paralı hale getirdiğiniz bir öğretim sistemi içinde, ekstradan üniversite harcı almanıza gerek kalyor. Üniversite harçları mantık olarak okulların giderlerine öğrencilerin katkı yapması amacıyla alınmıyor muydu?

Bundan sonra zaten öğrenci parası kadar öğrenebileceğine göre sorun bitiyor. Yani ya özel okula gideceksiniz ya da kamu okullarında bütçeniz kadar mühendislik, doktorluk, mimarlık, iktisat öğreneceksiniz.

Fakat reklamlar çok güzel. Üniversite harçlarını kaldırdılar. Böyle bir iş, doğru pazarlanırsa ki bunda çok maharetli olanlar var, bir iktidara yeniden seçim bile kazandırabilir. Tıpkı üniversite sınavlarını kaldıracaklarını söyleyip, aslında eğitimi piyasaya devrettikleri gerçeğini saklayabildikleri gibi…

İşin özü şu: Üniversite harçları kaldırıldı, ama eğitim parasız olmadı. Bu nedenle anayasal haklarının peşinde koşan içerideki gençleri böylesi bir gerekçeyle bırakmazlar. Tıpkı ülkenin bankaları hortumlanırken, baklava çalan çocukların affedilmemesi gibi. Çünkü bu ortamda duymak isteyecekleri son şey ‘parasız eğitim.’

Bunu talep ettiğiniz anda, yurtdışına döviz akıtacak koca bir sektöre, piyasalaşan eğitime darbe vuruyorsunuz demektir. Bundan daha büyük bir suç olur mu?

Çetin Ünsalan

ulusalkanal.com.tr

üniversite oluyor