3 Asya ülkesi Atlantik güçlerinin hedefinde: Türkiye, Rusya ve Çin
Biden, İngiltere'ye gitti burada G-7 Zirvesi yapıldı. Hedefte Çin vardı.
Ardından Brüksel'de NATO Zirvesi yapıldı. Sonuç bildirgesinde sayfalarca Rusya konu edildi. Çin'in küresel yükselişine dikkat çekildi. Ancak tehdit olarak Rusya gösterildi.
NATO Zirvesinin ardından ABD-AB Zirvesi yapıldı. NATO bildirgesinde müttefik olan Türkiye bu zirvede hedef alındı. Zirvenin sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: "Demokratik bir Türkiye ile iş birliği ve karşılıklı çıkara dayalı ilişki..."
Peki Türkiye'nin demokratik olup olmadığına kim karar verecek? Biden mı? ABD'deki başkanlık seçimlerinde Trump'ın kampanyasına doğrudan müdahale eden ABD'nin seçkinleri mi? AB bürokratları mı?
Açıklamanın aynı bölümünde AB ile ABD'nin Doğu Akdeniz'de gerilimi azaltmak için uluslararası deniz hukukuna göre birlikte çalışacakları vurgulanıyor. Bildiğiniz üzere AB'ye göre Türkiye'nin Mavi Vatan'daki çıkarlarını korumak için attığı adımlar uluslararası hukuka aykırı! Yani ABD ile AB, Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı tutum alacaklarını bu şekilde ifade etmiş oluyorlar.
Görüldüğü üzere Atlantik güçleri farklı zirvelerde hedef tahtasına farklı ülkeleri oturttu. Türkiye, Rusya ve Çin. 3 Asya ülkesi.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Biden'ın görüşmesinin ardından Türk Lirası karşısında ABD dolarının değeri yükselmeye başladı.
• Avrupa Birliği, Rusya'ya uyguladığı yaptırımları uzatma kararı aldığını açıkladı.
• NATO, Çin'e karşı Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklarıyla iş birliğini artıracağını bildirdi.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Milli Savunma Bakanlığı 17 Haziran'da şu bilgiyi paylaştı: "ABD Avrupa Komutanlığının (EUCOM) talebi üzerine F-16 uçaklarımız ile ABD’nin B-52 uçaklarına refakat görevi icra edilmiş, aynı zamanda KC-135R tanker uçağımız ile de havada yakıt ikmal desteği sağlanmıştır."
ABD'nin B-52 bombardıman uçakları, emperyalizmin mızrakları. ABD bu uçakları kâh Avrupa semalarında, kâh Karadeniz'de, kâh Tayvan Boğazı'nda uçurarak göklerde bayrak gösteriyor. Stratejik bombardıman uçaklarıyla düşman ve rakip ülkelere mesaj veriyor.
NATO Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde Rusya hedef alınıyorken ABD Avrupa Komutanlığının Türkiye'den talebi nasıl okunmalıdır? Bu Rusya ile Türkiye ilişkilerine sokulmaya çalışılan bir kama değil midir?
S-400'ler konusunda geri adım atmayan Türkiye'nin Rusya ile arası açılırsa bu işten kim kârlı çıkacaktır?
Hatırlatalım 20 Mayıs 2021'de Baltık Denizi semalarında uçan ABD'nin B-52 uçağına Rus Su-27 jeti önleme yapmıştı.
Komşularımız Rusya'yı, İran'ı tehdit eden B-52'lere neden refakat edelim? Neden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Ukrayna'nın NATO üyeliğini desteklediğini açıklıyor?
Doğu Akdeniz'de, Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'nin içinde ülkemizi hedef alan Atlantik güçleriyle bir olup, iş birliği yaptığımız Avrasya ülkelerine karşı hareketlerin içinde yer almamız uluslararası arenada Türkiye'yi yalnızlaştıracaktır. Yalnızlaşan Türkiye'nin hareket kabiliyeti sınırlı kalacaktır.
Dünyanın ekseninin Asya'ya kaydığı, dengelerin süratle değiştiği, hegemonyanın el değiştirdiği bir zamanda Türkiye'nin dış politikada daha istikrarlı olması gerekmez mi?
Türkiye'nin yalpalamalarla zaman kaybetme lüksü bulunmamaktadır. Türkiye Avrasya'nın parlak geleceğinde yerini almaktadır. Bunu yaparken eski zincirlerinden kurtulmak mecburiyetindedir.