Çetin Ünsalan
Çetin Ünsalan Köşe Yazısı

Şaka mısınız siz?

Almanlar, akaryakıt fiyatları yüzünden ülkelerini terk ediyormuş duydunuz mu? Türkiye’deki yoksulluğu, açlığı, düşen alım gücünü, insanların fakirleşmesini görmek istemeyen sözde medya organı bu haberiyle çarpıtmanın doruğuna ulaştı.

Gazetenin adını vermeyeceğim çünkü herkesçe malum. Tek olmadıkları, bir gazetecilik sorunu olarak tüm çarpıklığıyla bir zihniyet olarak ortada durdukları için de diğerlerine haksızlık etmek istemem. Çünkü yalnız değiller. Hatırlayacaksınız mesela Anadolu Ajansı da daha önce Japon esnafın durumunun ne kadar zor olduğunu haberleştirmişti.

Almanlar niye ülkelerini terk ediyorlarmış? Bir kere ortada terk etme falan yok. Sadece akaryakıt fiyatları daha düşük diye Çekya’ya gidip dönüyorlarmış. Niye Almanya’ya bakıyorsunuz? Siz Iğdır Nahçivan sınırına baksanıza…

Orada insanlarımız akaryakıt almak için Nahçıvan’a geçip gelince ülkelerini terk etmiş mi oluyorlar? Bu nasıl bir zihniyetin eseridir? Meseleyi kemikleştirmek için bir de rakamları vermişler.

Efendim neymiş? Hadi haberden aktaralım: “Almanya şoförler organizasyonu ADAC yaptığı açıklamada, dizel yakıtın ulusal günlük ortalama litre başına fiyatının 1.55 euro (yaklaşık 17.47 TL ) olduğunu duyurdu. Almanya’nın Saksonya eyaletinde bulunan Dresden şehrinde bir litre Natural 95 benzin 1.79 euroya (yaklaşık 20.11 TL) satılırken, Dresden’den yaklaşık 50 kilometre uzakta bulunan Çekya’nın Chlumec kasabasındaki benzin istasyonlarında aynı benzinin 1 litresi 1.35 euroya (yaklaşık 15.17 TL) satılıyor. Litre başına 44 cent euro (yaklaşık 4.94 TL) tasarruf eden Almanlar, depo başına ise 20 ila 30 euro (yaklaşık 224 ila 337 TL) arasında değişen oranda tasarruf ediyorlar.”

Bir de Türk tüketicisinin gözünde büyütmek için TL karşılıklarını vermişler. Pardon ama Almanya’da TL kullanılmaya başlandı da bizim mi haberimiz yok? Bunun gerçek olmadığı zaten Bulgaristan’dakilerin gelip Türkiye’den akaryakıt almasından ya da alışveriş yapmasından belli.

1 avro vererek 11,3 TL’lik alışveriş yapabildiklerini yok sayıp, şimdi Almanya’daki harcamaların TL karşılığını mı esas alacağız? Oysa doğru mantık şu: Onlar avro kazandıklarına göre dizel yakıtın ulusal günlük ortalama litre başı fiyatı 1,55 avro. Kullandığı kendi para birimi.

Yani bizi örnek verirsek, kendi para birimimizden dizel yakıtın 1,55 TL olması gerekir. Peki ne kadar? Yaklaşık 8,15 TL. Yani herkesi kendi parası üzerinden mukayese etmek gerekirse, biz Almanlar’dan 8 kat pahalı kullanıyoruz. Sağlamasını yapalım mı?

Bir Alman gelip deposunu Türkiye’den dizel yakıt ile doldurursa ne kadar ödeyecek? Sadece 0,72 cent. Hesap öyle yapılmaz böyle yapılır. 8 kat onlardan pahalı kullanmamıza rağmen, gelip buradan satın alsa kendi ülkesinin yarı bedelini ödüyor.

Ayrıca size ne Almanlar’dan… Siz kendi ülkenizdeki borçluluğa, fakirliğe, nüfusun yüzde 12’sinin sosyal yardımla geçindiği gerçeğine, TÜİK verilerine göre sağlık ya da dam aktarma ihtiyacı gibi acil çıkan harcamalarda, buna harcayacak parası olmayan yüzde 60’lık nüfusa, işsizlere, semt pazarlarında akşam artık toplayanlara, Çin’in bile altında asgari ücretle çalışanlara, asgari ücretin yarısı kadar emekli maaşı alan emeklilere, icralık çiftçiye, esnafa, memura baksanıza… Başkasının sorununu göstererek, hatta sorunu çarpıtarak buradaki problemin üzerini örtmek mümkün mü?

çin benzin ekonomi alman Asgari ücret çiftçi esnaf enerji TL memur sosyal yardım doalr