Rönesans’ın göbeğindeki ilkellik
Uluslararası bir danışmanlık şirketinin 30 ülkede yaptığı araştırmaya göre, akıllı telefon bağımlılığında Türkiye birinci sırada. Teknolojiyi bu kadar etkin kullanmamızla ne kadar övünsek az. İşi o kadar geliştirdik ki, artık müzikten filme kadar her şeyi cepten hallediyoruz.
Şimdi kimse kimseye yol bile sormuyor. İletişimin en ilkel biçimi olan eski alışkanlıkları terk ederek, dünyaya örnek olan ülkemizle ne kadar gurur duysak az. Gerçi o cep telefonları üretmek yerine ithal etmeyi, aldığımız borç paraları da tekrar yurtdışına göndermeyi göz ardı ediyoruz, ama olsun.
Biz hatta olayı o kadar ilerlettik ki, okul kitaplarını bile yakında yok edeceğiz. Her şey akıllı tabletler üzerinden bilgi olarak sunulacak ve öğrencilerimizi modern (!) çağın gereklerine uygun olarak yetiştireceğiz. Zaten bu halimizle herkes de bizi kıskanıyor.
Şüphesiz dünyada herkes bizim kadar şanslı ve zengin (!) değil. Mesela İtalya... Bugün dünyaya tasarımlarıyla mal satan, malın değerinin bilmem kaç katı tasarım ve marka bedeli alan bu ülke, ya parasını harcamayı bilmiyor ya da gelişmeyi yakalayamıyor.
Tarihte de bunların rönesans gibi gereksiz şeylerle uğraştığı, ardından utanmadan reform falan yaptıkları da biliniyor. Gelişmeye kapalı bir toplum demek ki, bizim kadar akıllı cihazları bile yok.
O kadar geri kalmışlar ki projelerinin bile modası geçmiş. Mesela son projeleri akıl alır gibi değil. 575 bin genç tespit etmişler ve 290 milyon avro da para ayırmışlar. Paralarını değerlendirmeyi bilmiyor olacaklar ki 18 yaşına basan bütün gençlere, fert başına 500 avro verecekler.
Üstelik herhalde tüketim toplumu olup, gençlerin bunları biriktirmesine ya da gidip akıllı telefon alıp teknolojiye yatırım yapmalarına da izin vermiyorlar. O zaman nasıl büyüyeceksiniz? Düşünsenize bir BES’leri bile yok. Ne mutlu bizim iktidarımız zorunlu kılıyor.
Şimdi 31 Aralık 2017’ye kadar bu parayı harcaması şart koşuluyor. Ama her yere harcayamazsınız. Kitaplara, konser, sinema ve tiyatro biletlerine, müzelere ve doğal park gezilerine harcayabiliyorsunuz.
Size ne yahu, belki gidip yeni bir tablet, bilgisayar ya da TOKİ’den ev alacak. Olmaz... Öyle modern (!) yaklaşımlara izin verilmiyor. İlla bunlara harcanacak. İnsan kitaba niye para verir ki, anlamak mümkün değil.
Dedim ya, bunlar zamanında rönesans, reform gibi gereksiz işlere girip, resim falan yapmışlar. TOKİ eserleri yaratacaklarına, heykelli binalar dikmişler. Bunlar adam olmaz. Sanırım yetkililerimiz haklı. Bu batılılar bizi gerçekten kıskanıyorlar.
Aslında yeterince zeki de değiller. Kitabı alıp saatlerce, günlerce okumak yerine, gir internetten özetine bak. Yok mirim yok, bunlar adam olmaz. Yine iş başa düşüyor. Acaba yeni bir fon yaratıp, İtalyan gençlere akıllı telefon mu hediye etsek?
Çetin Ünsalan