Çetin Ünsalan
Çetin Ünsalan Köşe Yazısı

Sulu bütçe

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri devam ediyor. ‘Uçkur davasından sen bana şöyle demiştin’e kadar uzanan bir sululuk içinde… Düzeysizliğin git gide dip yaptığı siyasette gerçekleşmeler ve ayrılan bütçeler dışında her şey tartışılıyor.

Her şey bir yana ilk gün Sayıştay Raporları’nın gelmediği ortaya çıktı. Baktığınızda bu çok büyük bir skandal… Bütçe görüşmelerinin yarıda kesilmesi ve raporların ardından görüşülmeye devam edilmesi gerekiyor. Şimdi de bütçeye Anayasa Mahkemesi’nin yolu açılıyor.

İşte neden se tüm bu tartışmalar içinde birden bire Bülent Arınç ortaya çıktı. Durup dururken öyle mevzular açılıyor ki, tartışmalar büyüyor ve esas meseleye girilemiyor. Sonra da kameralarının karşısına çıkıp ‘ilkelerden’ bahsediyor. Görüşlerimiz uyuşmasa da, açıkçası Sayın Arınç’ı ben daha ilkeli bir siyasetçi bilirdim.

İktidar partisinin içinde Hüseyin Çelik, çanta taşıma görevlisi Spor Bakanı, İdris Naim Şahin gibi aslında bu provokasyonu çok daha rahat yapacak isimler varken, Bülent Arınç ortaya çıktı. Açıkçası yakışmadı. Gündem saptırmak için böyle ipe sapa gelmez tartışmalar açmak; insanların hassasiyetleri ile oynayıp tahrik etmek ve Meclis’i bir arenaya dönüştürmek fiili en azından Bülent Arınç tarafından yapılmamalıydı. Meclis Başkanlığı yapmış bir ismin bence bu polemiklere girmemesi gerekir.

Oysa bu bütçede örtülü ödenekten bakanlık bütçelerine kadar aşılan harcamalar, 2013 bütçesinde yağmur gibi gelen zamlar, güdük bırakılan maaş artışları, başkasının teröristine aktarılan paranın kaynağı gibi hususlar ele alınmalıydı.

Ama ne yazık ki muhalefetin de alet olmasıyla birlikte olay bir kayıkçı kavgasına dönüştürüldü ve hızlandırılmış bütçe onayına doğru gidiliyor. Üstelik bir önceki henüz bütçe gerçekleşmelerine dayanarak gerçekten ibra edilmemiş halde.

Peki basınımızın gündeminde ne var? Birinci sırada hafta sonu oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe derbisi… Sonra da gündemi sulandıracak ne varsa… Sonucu son derece açık olmasına rağmen Rahmetli Cumhurbaşkanı’na ilişkin Adli Tıp Kurumu’nun raporu… Öyleydi de böyleydi. Tartış mevzu uzasın.

Perşembe’ye göktaşı düştü. Gökyüzü birden aydınlandı. Kıyamet alameti mi? Mayalar’a dayandırılan 21 Aralık Uluslar arası Kıyamet Günü’nden vazgeçildi. Şimdi yeni bir hesaplama yöntemiyle vatandaşa soruluyor. Asıl kıyamet ne zaman biliyor musunuz?

Polat Alemdar evlendi… Şok, şok, şok… Acun Ilıcalı’nın yarışmacıları itiraf etti. İnanamıyorum. Vazgeçilmez gündem: Şans Topu çekildi. Altını çizmeden edemeyeceğim yine ekonomi haberlerinin manşetinde.

Bu arada bütçe bir yandan yürüyor. Karakollarda polislerimiz şehit oluyor. Silivri’de üniversite hocasından siyasetçiye, basından askere herkes yargılanıyor. O zaman bir manşet de ben atayım: BÜTÇE SULANDI. Meclis Başkanı’nın önündeki bütçe metnine su döküldü. Felaket… İyi uykular Türkiyem. Her nerede soyuluyor ve sulandırılıyorsan.

Çetin Ünsalan

ulusalkanal.com.tr

sulu bütçe