Çetin Ünsalan
Çetin Ünsalan Köşe Yazısı

İşsiz gençlere ne oldu!

Ülkede TÜİK’e ait rakamların hiçbir inandırıcılığının kalmadığını biliyoruz. Sokağa çıktığınızda vatandaş da, iş dünyasına baktığınızda işadamları da hemen hemen bu konuda hemfikir… Kurum ne derse desin; artık inandırıcılığı kalmadı.

Fakat yine de her şeye rağmen belli bir orantıyı yakalamak için bu istatistikleri takip etmek gerekiyor. Özellikle gelecek dönemin en önemli sorunlarının başında gelen işsizlik mercek altında tutulmalı.

Her ne kadar gerçeği yansıtmıyorsa da, insanları işsiz saymamak için elinden gelini yapıyorsa da, tanımsal hatalarla dolu da olsa, en azından artışlar üzerinden bir fikir sahibi olabilmek adına açıklamalara bakıyoruz.

Lakin kurum o kadar kendinden geçmiş olmalı ki, mantık sınırlarını zorluyor. 2015 yılının mart ayına ilişkin işsizlik rakamları açıklandı. Genel orandaki düşüşü açıklamak zor. Hatta imkânsız ötesi… Yine de daha kritik bir veri olan genç işsizliğe özellikle mercek tutmak gerekiyor.

Mart 2015 itibariyle 15-24 yaş grubunu kapsayan genç işsizlik oranının yüzde 18,6 olduğu açıklandı. Fakat açıklamayı şu ifadeyle birlikte yaptılar: “Genç işsizlik oranı 1,9 puanlık artışla yüzde 18,6 oldu.”

O zaman bir ay öncesine dönelim. Yani Şubat 2015 işsizliğine… Neydi oran? “15-24 yaş grubu işsizlik oranı yüzde 3 artışla yüzde 20 oldu.” Dönelim mart ayına… Bu grupta oran hem 1,9 artış gösterip, hem de nasıl yüzde 20’den yüzde 18,6’ya düştü? Cevabı yok…

Diyelim ki alışageldiğimiz üzere hata yaptılar. Yüzde 20’den, yüzde 18,6’ya düşüşü nasıl elde ettiniz? Çünkü TOBB’un da, ekonomi kurmaylarının da zaman zaman dile getirdiği bir Türkiye ekonomisi gerçeği var.

Türkiye yılda 800 bin üniversite mezunu genci istihdam piyasasına katıyor. Ülke yüzde 5 büyüyerek, bu nüfusun sadece 500 bin kişisine iş bulabiliyor ve 300 bin kişi işsizler ordusuna katılıyor.

2014 yılı Türkiye ekonomisinin büyüme yüzdesi ne? Yılın tamamında yüzde 2,9. Peki işsizliğin açıklandığı şubat ve mart aylarını kapsayan 2015 ilk çeyrekte ne? İnandırıcılığını bir kenara bırakıyorum ve rakama bakıyorum; yüzde 2,3…

Peki yüzde 5 büyüyerek, mevcut işsizlerin dışında 300 bin yeni nüfusa iş bulamazken, yüzde 2,3 büyüyerek genç işsizliği, hatta toplamdaki işsizliği nasıl düşürdünüz? Zira şubat itibariyle yüzde 11,2 olan işsizlik, mart ayı için yüzde 10,6 olarak açıklandı? Sorarım size bu hesabın neresinden tutacaksınız?

Rakamların ve oranların doğruluğunu bir kenara bıraksak bile, TÜİK’in kendi verileri içindeki oranlar bile açıklanmaya muhtaç. Bir de bunlara Haziran 2015 itibariyle katılacak üniversiteden mezun olanları ekleyin. Onları nereye sıkıştıracaksınız? Hadi geçtim hepsini; TÜİK, kendi istatistiklerine bakıp şu sorusunun yanıtı versin: İşsiz gençlere ne oldu?

oldu işsiz gençlere