Çetin Ünsalan
Çetin Ünsalan Köşe Yazısı

Kepengi kapat der gibi

Enflasyon tartışması Bakan Albayrak’ın nezdinde tek hane algısıyla yönetilirken, kamunun enflasyonla mücadeleye vurduğu darbe konuşulmuyor. Vergiden cezalara kadar her şey, açıklanan resmi enflasyonun kat be kat üzerinde arttırılırken, piyasadaki fiyat artışlarında iktidar fırsatçı arıyor.

Oysa biliyoruz ki resmi rakamlara göre de, kabullenilmese de gerçekleşmelere de göre de enflasyon maliyeti hızla artıyor. Üstelik bu maliyet acımasızca tüketicinin ve üreticinin üzerinde yoğunlaşıyor.

Bir yandan dolar, petrol ve petrol türevi gibi girdi ya da finansman maliyetleri yükselirken, TL bazındaki maliyet artışları da koca bir reel sektörü adım adım gizli iflasın içine sürüklüyor.

Son açıklanan enflasyona göre dahi henüz yansıtılamayan 10 puanlık üretici maliyeti söz konusuyken, kırılmış alacak / borç ilişkisinde firmaları biraz daha zorlamanın anlamı ne?

Reel sektörün gitmekten imtina ettiği yerlerde, zaten tahsilatın sıfır noktasında olduğu illerde vergi ve enerji desteği sağlayarak bu işin içinden çıkamayız. Tüm bu gerçekler ortadayken piyasada elektriğe yüzde 30 zam haberi yayıldı.

EPDK’dan yapılan açıklamaya göre bu yalanlansa da önümüze geleceği açık. Neyi yalanladı EPDK? İşyerlerinin elektriğine yüzde 34 zam yapılacağı söylentilerini... Ama yüzde 34 nereden çıktı?

Yapılan hesaplamalara göre ortadaki maliyet artışının oranı bu. Yani yalanlansa da, üç ayda bir elektrik fiyatlarının yenilendiği gerçeğini ve maliyetin bir şekilde yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu düşünürseniz, başımıza ne geleceğini bilmesek de bir artışın kesin olduğunu biliyoruz. Öyleyse:

Varan1: Eğer elektrik piyasasını tamamen özelleştirirseniz bu tip açmazları yaşamaktan da kaçamazsınız.

Varan2: Dağıtım şirketlerine her türlü yetkiyi ve imtiyazı verir; kuralları uygulamakta da çekingen davranırsanız böylesine haklı zam talepleri karşısında açmaza düşersiniz.

Varan3: Alternatif enerji üretimiyle göstermelik uğraşır; elektrik üretmek için bile en az yüzde 35 doğalgaz kullanırsanız, insanlara ad çözüm diye nükleeri yutturmaya kalkarsanız; fiyatları aşağıya çekemezsiniz.

Varan4: Tek haneli enflasyon konuşurken, en önemli girdilerden biri olan sadece elektriğe yüzde 34’lük zammı mantıkla bağdaştıramazsınız.

Varan5: Zaten maliyetlerini piyasadaki daralma nedeniyle fiyatlara yansıtamayan ve potansiyel enflasyon biriktiren bir iş dünyası gerçeği karşısında işsizliği engelleyemezsiniz.

Sonuç mu? Bunların hiçbirini umursamıyorsanız; mesajınız net ve tek kalıyor: Kepengi kapat... Bunu gerçekten istediğinize emin misiniz?

[email protected]

gibi kapat der