VR istihdam
Dijitalleşme ile birlikte teknolojinin ve sanal gerçekliğin hayatımıza girdiği, VR gözlüklerle farklı deneyim yaşama olanaklarına kavuştuğumuz günümüzde, sanırım TÜİK’de işsizlik verilerini açıklarken aynı yöntemi uyguluyor.
Yaşanan tüm gerçekliğe rağmen, insanların sanal bir gerçeklikte yaşadığını düşünen istatistik kurumumuz, işsizliği ısrarla düşürmeye devam ediyor. Belki de bu yolla işsizlik sorununu da ortadan kaldırmak mümkün olacaktır.
Düşünsenize işiniz varmış gibi, işe gidiyormuş gibi, yoruluyormuş gibi, para kazanıyormuş gibi, kazandığınız parayla ihtiyaçlarınızı karşılıyormuş gibi, hatta tasarruf yapıyormuş gibi, yemek yiyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Takın bir VR gözlük; ardından ne işsizlik probleminiz kalsın; ne açlık… Ne ödenemeyen kiralar, ne faturalar size sıkıntıya sokmasın. Bankaya ödemeyi VR gözlükle rahatlıkla yapabilir; farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Bakkal, kasap, market, doğalgaz ya da elektrik idaresi, hatta banka bu işten tatmin olur mu bilmiyorum ama, sanal gerçeklik teknolojisini, dijitalleşmeyi, dijital dönüşümü yanlış anlamış olmalılar ki, kendi yaşadıklarımıza tezat bir dünyaya inanmamızı bekliyorlar.
Ekonomi yönetimi, kurumları da arkasına almış bir monopoly içerisinde yaşadığımızı mı zannediyor bilmiyorum ama, VR istihdam ile gerçeklerden koparak, sahte bir dünyada insanların buna inanmasını beklemek çok da doğru bir yaklaşım olmuyor.
Bugünü kadar kayıtdışı çalıştırılan insanların, belki de teşviklerden yararlanmak için kayıt altına alınmasını istihdam olarak nitelendiremezsiniz. İş bulamayan insanları, bir süre sonra, hatta kısa bir süre sonra işsiz kabul etmeyerek, onların işsizlik gerçeğini değiştiremezsiniz.
Ödenmeyen kredileri, satın alınamayan ihtiyaçları, sahte bir dünyanın içerisinde öyle değilmiş gibi yaparak sorun olmaktan çıkaramazsınız. Hadi diyelim ki çıkardığınız ve bu yolla da işsizliği düşürmeyi başardınız.
Kayıtdışı oranını azaltarak işsizlik rakamını aşağı çektiğimizi fark ettim. Ama yine de bu matematik içerisinde anlayamadığım bir şey var. Şubat ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 13,7 olarak açıklanmıştı. Mart ayı itibariyle yapılan açıklamaya göre işsizliğimiz yüzde 13,1 oldu.
Yani bu rakamları doğru kabul edersek işsizlik probleminde yüzde 0,6’lık bir iyileşme yakalamış olduk. Peki ama adına atıl iş gücü denilen, aslında gerçek işsizlik oranına yakın yüzdede 25,8’e nasıl geriledik?
Daha net soracak olursam, atıl işgücü şubatta yüzde 28,3 iken, burada yüzde 2,5’luk iyileşme nasıl ortaya çıktı? Burada yüzde 2,5’luk bir iyileşme yakaladıysak, ama işsizliğimiz yüzde 0,6 düştüyse geriye kalan yüzde 1,9’luk oranda insan nerede?
Sanki bir yazılım hatası var ve rakamlar tutmuyor. Hadi sanal bir işsizlik oranı yarattınız, sanal olarak da rakam oluşturuyorsunuz, bari oranları tutturun.